Eindhovens Dagblad

‘Door stevig vaarwater loodsen’

Al met al is er geen reden om somber te worden”, zegt hij met gevoel voor humor. De Astense wethouder Jac van Bussel (58) zit sinds twee maanden op zijn nieuwe werkplek en het bevalt hem goed. Hij is enthousiast en vol ambitie om Asten door de moeilijke periode heen te loodsen. “En als over vier jaar blijkt dat een ander het beter kan, dan moet hij maar op mijn plaats gaan zitten.”

Van Bussel heeft de kleinste van de drie kamers voor de wethouders in het gemeentehuis gekregen. Dat deert hem niet, hij wil zich namelijk bewijzen met zijn politieke daden. Hij is gedreven om te presteren. In de moeilijke financiële tijden wil hij graag de grens opzoeken van wat er mogelijk is. Van Bussel laat meerdere malen weten dat hij de lasten voor de burgers in de hand wil houden. Het is één van zijn speerpunten. Daarnaast wil hij zich richten op de juiste sportvoorzieningen en basisvoorzieningen om de jeugd van de straat te houden. Van Bussel is tevens verantwoordelijk voor waar de gemeente gaat bezuinigen en hoe ze dat gaat doen. Het waren problemen die hij een half jaar geleden, voordat het wethouderschap in beeld was, al had zien aankomen. Een stevige taak waar hij niet voor wegloopt. Hij noemt het zelf een ‘stevig vaarwater’ waar hij Asten samen met de gemeenteraad door wil loodsen.

Zijn wethouderswerkzaamheden bestonden de eerste twee maanden vooral uit het inlezen. “Ik had de pech dat ik ook nog een vakantie had geboekt. Naast mijn tas met kleren, nam ik een volle tas met huiswerk mee.” Hij bekent dat hij er lol in heeft gekregen en noemt het ‘een tijdrovende hobby’. “Dat weet je vooraf. Anders moet je er gewoon niet aan beginnen.”

Van Bussel brengt de nodige politieke ervaring met zich mee. Hij heeft voor Algemeen Belang zestien jaar in de raad gezeten. In hoeverre drukt die achtergrond een stempel op zijn wethouderschap? “Die pet van AB raak ik nooit kwijt. Maar het maakt eigenlijk weinig uit. Iedereen heeft het beste met Asten voor, alleen de weg er naartoe verschilt per partij.”

Het grootste nadeel van de omschakeling van raadslid naar wethouder kan hij pas na lang nadenken benoemen. “Je kunt tijdens een raadsvergadering niet alles meer zeggen. Als oppositie was je toch wat vrijer en kon je je laten horen. Nu moet je met z’n drieën door de discussie heen komen.” Van Bussel voelde zich goed in de oppositie omdat hij duidelijk een eigen mening heeft. Is hij eigenwijs? “Als het de uitwerking betreft, wil ik best mijn mening aanpassen aan die van experts. Maar als ik resultaat wil, dan kijk ik niet de andere kant op.”

Foto: Fotopersbureau Van de Meulenhof

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: