Eindhovens Dagblad

Een heerlijke chaotische dag in de Efteling

“Het valt eigenlijk best mee met die rode zee”, zegt Rien van Horik, adjunct-directeur van basisschool De Vonder uit Someren-Eind. Hij merkt ‘s middags maar weinig van de massale drukte. Pas als de dag voorbij is en alle kinderen bijna tegelijkertijd door de poorten lopen, ziet hij hoe druk het eigenlijk is. Een mensenmassa van ongeveer zesduizend leerlingen van achtentwintig basisscholen en twaalfhonderd begeleiders verlaten moe en voldaan het park. Schoolbestuur Prodas (Primair onderwijs Deurne, Asten en Someren) bestaat tien jaar en dat mag uitbundig worden gevierd.

Voor De Vonder staan ‘s ochtends zes bussen gereed om ruim driehonderd leerlingen naar Kaatsheuvel te brengen. Het ritje duurt een klein uur, maar elke minuut is er één te veel voor ze. “Als je op het knopje drukt, komt de lerares cola brengen”, roept een kind. Natuurlijk wordt daarna elk knopje in de bus ingedrukt om te kijken of het werkt. De twee docenten hebben het echter te druk om cola te brengen.

Honderdtwintig bussen stromen in Kaatsheuvel leeg en de kinderen wachten ongeduldig voor de grote poort. Een bonte stoet van rode shirtjes trekt voorbij en de rest van de parkbezoekers vindt het maar een vreemd gezicht. Een man begint tegen zijn vrouw te vloeken als hij hoort dat er vandaag zesduizend kinderen door het park stuiteren. Daar gaat zijn rustig pretparkdagje. Door het hele park zie je de leerlingen uit Deurne, Asten en Someren lopen. De kleintjes onder begeleiding, de oudere kinderen mochten zelf door het park lopen. Normaal lopen is er niet bij vandaag, alles wordt in sprint gedaan. Het laat zien hoe enthousiast ze zijn.

Het eten verloopt gestructureerd chaotisch. De kinderen verzamelen zich op een bepaald tijdstip bij één van de zes eetlocaties. De leerkrachten lopen af en aan met dienbladen vol friet, kipfingers en fristi. Het serveren gaat snel, het eten nog sneller. Er mag natuurlijk geen attractietijd verloren gaan. “De Python. Nee, de Vliegende Hollander. Of de Vogel Rok.” Nicky Martens (12 jaar) kan maar niet kiezen welke haar favoriet is. Teun Claassen (10 jaar) vindt de Python het gaafst vanwege de pijn in zijn nek. Leonie Verberne (12 jaar) kiest voor de Piranha. “Ik werd nat, maar ging gewoon in de Python om op te drogen”, vertelt ze.

Femke Verhaaren, directeur van De Vonder, is enthousiast over het verloop van de dag: een dag zonder zorgen en met veel plezier. Beter kan een verjaardag niet zijn.

foto Frank Trommelen

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: