Eindhovens Dagblad

Een slagveld op het Thaise Koh Samui

Op het laatste moment besloten Tim van der Velden (28) uit Geldrop en Denice van den Akker (26) uit Veldhoven vorig weekeinde om op het Thaise eiland Koh Samui te blijven. Het stelletje zou eigenlijk zijn reis door Aziƫ van een half jaar op het eiland Koh Phi Phi vervolgen. De twee werden echter gewaarschuwd dat het daar slecht weer was en omdat het goed weer zou worden op Koh Samui bleven ze daar. Een beslissing waar ze achteraf alsnog spijt van kregen.

Op Koh Samui regent het namelijk al sinds vorige week vrijdag ook bijna continu. “En dan geen gemiezer zoals in Nederland, maar echte stortbuien”, vertelt Van der Velden.

De twee gingen maandagavond uit eten en toen stond het water op de straat tot hun enkels. Twee uur later was het waterpeil gestegen tot kniehoogte en liep het hotel al vol. Die nacht hebben ze bijna niet geslapen omdat het water maar bleef stijgen en ze niet wisten waar het zou eindigen. Dinsdagochtend zagen zij pas het resultaat van de aanhoudende regen. Van der Velden: “Het water stond op 1,30 meter in het hotel en op de straat nog hoger!” Het hotelpersoneel waarschuwde de toeristen maandagavond dat de stroom afgesloten zou worden. “We konden snel nog even douchen en onze laptop en telefoons opladen. Een uur later was alles donker. Douchen ging daarna ook niet meer en de wc moesten we doorspoelen met emmers water van de straat.”

De straten waren niet meer begaanbaar vanwege het hoge waterpeil. Er werden zelfs kano’s gebruikt als taxi. Op de terugweg van een bezoek aan de supermarkt bleek het hotel niet meer bereikbaar en moest het stel uit de auto. “We liepen tot ons middel in het water met de boodschappen hoog in onze handen. Je kunt maar beter niet nadenken over wat er allemaal in dat ranzige water drijft”, vertelt Van der Velden. “Stoelen, vuilnis, kasten, enzovoorts. Op dat moment voelden we ons echt een slachtoffer van een natuurramp zoals je die op televisie ziet. Het was echt een slagveld om ons heen. Het hele dorpje leek geplunderd.” Vanwege de slechte situatie probeerde het stel woensdagmiddag met een soort pickuptruck het vliegveld te bereiken. “Het was echt bomvol! Na twee uur wachten kregen we te horen dat alle vluchten tot en met zaterdagochtend vol zaten”, vertelt Van der Velden. Het tweetal werd gisteren ‘gered’ door de kleine vliegmaatschappij Berjaya Airlines.

Van der Velden: “We vliegen nu in een soort vliegtuigje met propellers uit ‘Flying doctors’ via Kuala Lumpur door naar Bangkok. Dat maakt ons niet echt uit, we willen gewoon weg hier!”

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: