Eindhovens Dagblad

Geen tijd om te plassen

Of het mogelijk is om een afspraak te maken voor een reportage? “Nou, dat kan wel, maar dan wel het liefst ‘s ochtends. In de middag is het echt te druk”, vertelt bedrijfsleider Laurens Vogels (25) van speelboerderij De Hooiberg in Bladel aan de telefoon. Het is lastig om hem goed te verstaan omdat op de achtergrond kinderen enthousiast krijsen.

De oude varkensstal van de familie Meijer aan de Bredasebaan is in 1999 omgetoverd tot speelboerderij voor kinderen tot twaalf jaar. Het was een gouden greep van de toenmalige uitbater. Inmiddels komen er in de vakantieperiodes dagelijks honderden kinderen spelen.

De speelboerderij opende gisterochtend om tien uur haar deuren. Een uurtje later is het al lastig om een parkeerplek te bemachtigen. De auto’s staan keurig naast elkaar geparkeerd en er is nog slechts één plekje vrij op het terrein zelf.

Volgens bedrijfsleider Vogels moeten auto’s op de drukste dagen noodgedwongen langs de buitenweg worden geparkeerd. “Afgelopen week stonden ze zover ik kon kijken, zelfs tot aan park Het Vennenbos enkele kilometers verderop.” Bij binnenkomst valt vooral de herrie op. Vele hoge kinderstemmen kirren van plezier. De zilte lucht komt je tegemoet als de deuren van de speelboerderij opengaan. Het is meteen duidelijk: hier wordt hard gespeeld. Bij de ingang liggen stapels kranten en tijdschriften waarmee de ouders zich kunnen vermaken als de kinderen aan het spelen zijn.

Alles is geschilderd in felle kleuren zoals geel, blauw, rood en groen. De energie straalt er vanaf. In het midden van de grote ruimte staan de tafeltjes en stoelen naast elkaar opgesteld. Menig ouder, grootouder of begeleider leest een boekje, speelt met zijn telefoon of heeft een andere bezigheid gevonden.

Hun kinderen vermaken zich opperbest bij de vele speelmogelijkheden. De speelboerderij bevat een grote ballenbak, knutselruimte, glijbanen, spookhuis, schijvenkooi, blokkenhoek en een mini-disco. Buiten kunnen de kinderen hun energie kwijt bij een grote butsbal, trampolines, een hoge klimtoren en een skelterbaan.

Hoeveel kinderen er op zo’n drukke dag spelen, kan de bedrijfsleider niet zeggen. “Ik heb nog geen tijd gehad om naar het papierwerk te kijken.” Vogels vertelt dat de 450 zitplaatsen in de gehele ruimte vrijwel continu bezet zijn, voornamelijk door ouders. “Een aantal hing zelfs aan de bar of zat op de randen bij de loopauto’s. Soms is het echt te druk waardoor we mensen moeten weigeren.”

Karel en Tonny Janssen uit Nuenen hebben hun kleinzoon Sacha (5) bij zich. Ze nemen hem iedere vakantie een dagje mee uit. Karel leest rustig een krant, Tonny probeert een tijdschrift te lezen maar kan zich moeilijk concentreren door de herrie. Sacha meldt zich alleen als hij honger of dorst heeft. Het leukste vindt hij de glijbaan. “Die gaat hard!” En weg is hij, op naar de glijbaan. “Hij heeft nog geen tijd om te plassen”, lacht Tonny.

Frank van der Weijden uit Eersel is met vier kinderen in De Hooiberg. “Het is een mooie manier van oppassen. Ze komen even langs om wat te drinken en rennen meteen weer door. We hopen het vier uur vol te houden, dan zweten ze echt flink.”

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: