Restaurants

Authentiek Thais met een vleugje industrieel Eindhoven

IMG_5973Verwacht geen duidelijk verhaal over smaaksensaties, de herkomst van kruiden of gebruikte technieken. Laat ik maar gewoon meteen eerlijk zijn: bij de helft van de gerechten wist ik niet precies wat ik at. Gelukkig schoot de bediening telkens te hulp als ik het weer eens niet wist. Was dat erg? Nee, totaal niet, want het eten bij Thais restaurant King Thai in Eindhoven smaakte boven verwachting goed. Onbekend, maar zeker niet onbemind.

Het restaurant opende in oktober 2013 de deuren aan de Sint Bonifaciuslaan in de wijk Stratum. Het is zo klein dat het eigenlijk niet opvalt, maar dat is juist ook de bedoeling. Het restaurant biedt plaats aan ongeveer 36 personen en wil zich onderscheiden als wijkrestaurant. ‘Het moet een toegankelijk restaurant zijn waar iedereen terecht kan voor een echte Thaise maaltijd,’ legt Jarko Rozemond uit. ‘Nederlanders denken vaak dat het heel pittig is, maar het gaat juist om de uitgesproken, pure smaak van de gerechten.’ 

Authentieke familierecepten

Rozemond weet waar hij over spreekt, want hij is vele malen in Thailand geweest en het restaurant is van zijn vrouw, de Thaise Aum Senanoi. Zij kwam negen jaar geleden naar Nederland en begon zich toen pas echt te verdiepen in de Thaise kookkunsten. Ze was namelijk niet gewend om thuis te koken, omdat je op de lokale markten of op straat heerlijk eten koopt voor weinig geld. Eenmaal in Nederland zocht ze op internet naar recepten en kooktechnieken. Ze werd daarbij gesteund door het thuisfront want van haar familie kreeg ze ook veel tips door. Aum werd zo goed in koken dat ze thuis afhaalmaaltijden bereidde, die gretig aftrek vonden bij familie en vrienden in Nederland. Na drie jaar ervaring in de keuken bij een ander Thais restaurant, was het voor Aum tijd om op eigen kracht voor zichzelf te beginnen.

Industrieel én sfeervol

Vrijwel alles bij King Thai is in eigen beheer gedaan. Voor het interieur is het stel in april drie weken naar Thailand geweest om inspiratie op te doen, mensen te leren kennen en om producten in te slaan. De kruidenpastas voor in de keuken, de Thaise wijnen en zelfs de pannen zijn er gehaald. Jarko: ‘We hadden vijf kuub aan spullen, want je kunt het in Bangkok eenvoudig regelen. Je gaat naar de markt en je zegt dat je het wilt kopen, het wordt in een container geplaatst en verscheept naar Nederland.’ Het restaurant ademt een Thaise sfeer, maar is aangepast aan Eindhoven. Er is echter niet gekozen voor hoogglans witte tegeltjes aan de muur, zoals je in Thailand overal ziet. ‘Dat is veel te klinisch, we hebben het wat gezelliger gemaakt. Het echte Thailand, gecombineerd met het industriële uiterlijk van Eindhoven.’


Wat niet is aangepast, is de smaak van de gerechten. Jarko: ‘Het zijn authentiek Thaise maaltijden, precies zoals ze horen te smaken.’ Van Thod Mon Pla, Thom Yam en Moo Thod Kra Tiam Phrig Tai weet ik echter totaal niet hoe ze horen te smaken. Daarom kiezen we voor het verrassingsmenu, zodat we een goede indruk krijgen van de diverse bereidingswijzen.

Veel variatie

Als voorgerecht eten we viskoekjes met een chili-komkommerdressing, een loempia van noedels en kipsaté met satésaus. Elk gerechtje heeft een andere smaak: de chilisaus met komkommer is scherp en fris tegelijk en de viskoekjes zijn heerlijk, zonder dat ik kan thuisbrengen welke vis het is. We krijgen ook nog een romige kokosmelksoep met stukjes kip erin. Het is de milde variant, waardoor we het goed kunnen proeven. Ik had verwacht dat het zeer machtig zou zijn, maar dat valt alleszins mee. Nog genoeg ruimte voor het hoofdgerecht en dat is wel nodig, omdat we vier schalen met eten op warmhoudplaten krijgen voorgeschoteld.

Wolf in schaapskleren

Het hoofdgerecht bestaat uit roergebakken verse groenten, een schaaltje grote gamba’s in een romige saus, een grote bak Massaman curry en ossenhaas met haricots verts in sojasaus. De groenten zijn knapperig en behouden hun eigen smaak. De gamba’s zijn een stevige hap, zonder dat ze taai worden. De curry blijkt komijn, koriander en kaneel te bevatten volgens de menukaart. Ik proef het niet, maar het blijkt een perfecte combinatie van specerijen te zijn. De ossenhaas is de wolf in schaapskleren, want meteen in de eerste hap heb ik een peper te pakken die mijn mond in vuur en vlam zet. Gelukkig heb ik een frisse Thaise witte wijn als bluswater. Het vlees is mals, dat kan ik nog herleiden, maar ook hier weet ik niet goed (met dank aan de peper) welke kruiden zijn gebruikt. Het toetje is sticky rice met verse mango, mango sorbet ijs en kokosmelk. Heerlijk fris en zoet, een mooi contrast met het hoofdgerecht.

Kwaliteit die je proeft

De veelzijdigheid aan smaken en gerechten, maakt het restaurant tot een aanrader. Je merkt aan alles dat wordt gewerkt met prima producten. Buiten de authentieke kruidenpasta’s wordt het vlees bijvoorbeeld gehaald bij een duurzame slager. De kwaliteit van de ingrediënten proef je terug in de maaltijden, want je merkt dat er met zorg wordt gekookt. De behulpzame bediening is er altijd om een toelichting te geven, wanneer je de smaken niet meteen kunt thuisbrengen. Gelukkig ging het gezegde ‘wat een (Eindhovense) boer niet kent, eet hij niet’ hier niet op.

Dit bericht verscheen eerder als recensie op de website van Dichtbij.nl

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: