Restaurants

Een stevig hapje na/naast het borrelen bij Steakhouse Dommel 18

IMG_5916Wat is er nu lekkerder dan na de vrijdagmiddag nog even een stevige hap tot je nemen? Dat is precies de gedachte waar eigenaar Ruud Bakker van café Dommel 18 mee worstelde. Hij merkte dat bezoekers van het café in de Dommelstraat in Eindhoven tot 20 uur bleven en dan ergens een hapje wilden gaan eten. Zonde natuurlijk, want een echte gastheer wil zijn gasten zo optimaal mogelijk verzorgen. Het resulteerde uiteindelijk in het aangrenzende Steakhouse Dommel 18.

De Dommelstraat staat bekend om de diversiteit aan cafés en restaurants. Op de splitsing met de Raiffeisenstraat bevindt zich Dommel 18 met de grote zwarte luifels en het terras. Het café aan de rechterkant, de entree van het steakhouse is links. De binnenkomst is wellicht het beste te omschrijven als warm, met het gedimde licht en de diepe rode kleur van de muren. De robuuste houten vloer maakt het plaatje compleet. Het is daardoor meteen duidelijk dat je een Amerikaans steakhouse betreedt, maar mocht je alsnog twijfelen, dan bieden de foto’s op de muur van de Grand Canyon en Amerikaanse auto’s uitkomst.

Een steakhouse dus. ‘Waarom nog één in de Dommelstraat?’, was het eerste dat me te binnen schoot toen ik de uitnodiging kreeg. Eigenaar Ruud Bakker is er duidelijk over: “We wilden een restaurant beginnen en hebben overal gegeten om ideeën op te doen. We stelden onszelf de vraag wat we nu echt zelf lekker vinden en zo ontstond het idee van een steakhouse.”

Black Angus
Bij een steakhouse hoort natuurlijk goed vlees en dat wordt hier ook geserveerd. De specialiteit van het restaurant is de Black Angus. Dat is een Noord-Amerikaans ras dat oorspronkelijk uit Schotland komt en bekend staat om de fijne structuur en de goede smaak. De kaart bestaat voor het grootste gedeelte uit vleesgerechten en de vegetariër is hier niet aan het juiste adres.

We beginnen met een charcuterie van drie Italiaanse vleessoorten, geserveerd met soepstengels en een frisse meloen-paprika chutney. De frisse smaak van de chutney is lekker zoet, terwijl de vleessoorten een eigen smaak hebben. Het andere voorgerecht is een salade van red chard met een gerookte eendenborstfilet, ahornsiroop en een mix van noten. Het is even wennen om de koude reepjes eend te eten, maar het smaakt prima. De siroop maakt het net wat zoeter en past er goed bij.

Terwijl de koks in de open keuken het hoofdgerecht bereiden, komt Bakker aan tafel om te controleren of alles naar wens is. Het is mooi om de koks aan het werk te zien. “Het voordeel van een open keuken is dat alles netjes moet zijn”, legt Bakker uit. Het restaurant was eerst veel kleiner (veertig zitplaatsen in plaats van honderd) en in acht weken is het grondig verbouwd, waarbij het achterste gedeelte bij het restaurant is getrokken, inclusief open keuken. “Vooral het eerste weekend was het wennen omdat je niet meer alles tegen elkaar kunt roepen. Je gasten horen alles”, vertelt hij met een glimlach.

De sfeer achter in het restaurant is ook net wat anders dan voorin. De muren bestaan uit laagjes steen, de banken staan in een soort treinopstelling zoals je die ook in de Amerikaanse diners ziet. “Na de feestdagen trekken we de sfeer gelijk voor een uniforme uitstraling van een steakhouse”, legt Bakker uit.

Mals vlees
Het hoofdgerecht laat zeker zien dat het een steakhouse is, want de rumpsteak is een heerlijk mals stukje vlees. De portie is niet bijzonder groot en dat toont aan dat dit steakhouse zicht richt op de kwaliteit en niet op het naar binnen buffelen van grote hompen vlees. Het vlees is zo mals dat je het maar lichtjes hoeft aan te raken met het mes. De smaak is zo goed dat mijn tafelgenote drie keer herhaalt dat het ‘écht lekker’ is. Het andere hoofdgerecht bestaat uit een combinatie van hertenbrochet en vinkjes van wild, geserveerd met rode portsaus. De saus smaakt intens, terwijl het vlees goed bereid is.

Om de kunde van de chef echt te testen, bestellen we als dessert een brownie en een crème brûlée. Hoewel de brownie klein oogt, is het zeer machtig en de smaak van chocola spat in je mond uiteen. De pudding met authentiek gebrand suikerlaagje heeft een heerlijk milde vanillesmaak. Het totale menu bestond uit veel verschillende smaken en bereidingswijze en het stelde geenszins teleur. Een goed teken dat er aandacht wordt besteed aan de kwaliteit, voor een normale prijs. Bakker: “Je betaalt hier wat je bestelt, er komen geen extra kosten bij.”

Die kwaliteit wil Bakker juist bieden om niet onder te sneeuwen in het diverse aanbod in Eindhoven. Zo is het ook mogelijk om lid te worden van businessclub, is er een zaal boven voor feesten en vergaderingen en heeft Dommel 18 een VIP-card. Bakker wil hij een totaalconcept bieden, zo gaat hij in de zomer ook een lunch aanbieden, omdat dit er nog niet is in de Dommelstraat. Het gaat bij Steakhouse Dommel 18 dus niet alleen om die hap op de vrijdagavond, maar er valt nog veel meer te ontdekken.

Verscheen eerder op Dichtbij Eindhoven

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: