Mijn Leven

Vroeger

Vroeger toen ik nog klein was deed ik wat elke gezonde Hollandse jongen deed en dat was tv kijken. Vanaf het moment dat mijn ogen open gingen was ik gefascineerd, geïntrigeerd en later gemasturbeerd (ehh da zei ik niet) van de televisie. Net zoals iedereen was ik ook in de ban van alle kleurrijke figuren op de beeldbuis. Vanaf ‘s morgens voordat je naar school ging ging de tv aan. In de pauze naar huis crossen, tv aan, ff wat eten en dan weer terug naar school. Om kwart over drie als de bel ging weer vliegensvlug naar huis en je kon wel raden wat ik toen ging doen………..juist, naar de wc. Want heel de dag tv zonder de wc bestaat niet hè. Al dit tv gebeuren gaat je niet in je koude kleren zitten, want wat kijken de meeste jongeren het liefst? Dat zijn de actieseries vol met geweld. En dan wordt de jeugd van tegenwoordig verweten dat ze teveel fantasie hebben en te gewelddadig zijn?? Vind je het heel erg gek?

Het begint ‘s morgens al met het nieuws. Net als je je ogen open hebt na een lekkere nachtrust zie je de meest gruwelijke gebeurtenissen de revue passeren. Zo heb je oorlogen, hongersnood, criminaliteit en Jan de Hoop die allemaal zonder censuur vertoond worden. En dat elke morgen, heel het jaar door. Natuurlijk kijkt niet ieder kind het nieuws nee. De meeste interesseren zich er niet voor maar vinden superhelden die met de meest geavanceerde wapens de gemuteerde tegenstanders bruut vermoorden, veeeeeeeel interessanter. Zoals the X-Men, Spiderman en de mighty morphin power rangers. Allemaal veelbelovende titels met heel vele nuttige informatie waardoor de jeugd op het goede pas des levens zal belanden ja, oftewel grote onzin die er met de paplepel ingegoten wordt. En dat soort tekenfilms wordt heel de dag vertoond.

Maar zelfs nog voordat kinderen deze tekenfilms kunnen kijken, krijgen ze thuis en op school sprookjes te horen en te lezen. Je kent ze wel, van die onschuldige verhaaltjes over verre werelden waarin boze heksen, gemene stiefmoeders en grote boze wolven de hoofdpersonen van deze verhalen respectievelijk 100 jaar in laten slapen, zwaar vergiftigen en opeten. Maar ga nu niet meteen alle boeken ritueel verbranden, nee alle sprookjes hebben een “happy end”  waarin het Goede het altijd wint van het Kwade. Dus eerst wordt het kind hevig geshockeerd door de ze de meest brute verhalen te laten meemaken om ze daarna weer te vertellen dat alles weer goed komt. Ja, dat zal wel helpen aan het realiteitsbesef van het kind. “Oow het maakt niet uit dat ze me elke pauze afslaan, ophangen, treiteren, pesten, enz. want meneer Disney en zijn vriendjes zeggen toch dat het altijd goed komt, wacht maar jullie snoodaarden (want gescholden wordt er niet in deze sprookjes), later zullen jullie boeten voor deze daden!” Gek hè dat er zo’n personen als Bill Gates bestaan?

Ja tis niet makkelijk om kind te zijn en ik spreek uit eigen ervaring ;-). Vanaf het moment dat je geboren wordt totdat je in de puberteit komt wordt er voortdurend tegen je gelogen, word je bedrogen en express naïef gehouden.

Zon wordt er vanaf jongs af aan ingegoten dat er in Spanje een racistische ouwe kerel met een te grote baard woont, die zwarte mensen in dienst heeft en die je op zijn verjaardag cadeautjes komt brengen. En weet je wat nou het ergste is? Iedereen doet er aan mee!! ja zelfs jullie! Terwijl ook jullie de klap hebben meegemaakt toen je kreeg te horen dat de Grote sint helemaal niet bestond. Jullie kunnen het je nou niet meer voorstellen maar probeer je eens te beseffen wat voor klap het is als je door het betwetertje van de klas komt te weten dat de man waardoor je het hele jaar braaf bent, niet bestaat?? Eerst is er onbesef, je bent totaal van de wereld, heel je leven stort in. Dan ene vreemd gevoel, de haren in je nek komen omhoog en je begint je te beseffen dat je heel je leven voor de gek bent gehouden en nu wil je wraak! Tegen je vriendjes laat je natuurlijk niets merken, want je merkt dat jij de enige bent die er nog in geloofde dus vertel je tegen hen dat je het al lang wist maar dat je er maar mee door ging omdat je zo steeds cadeautjes bleef krijgen. Je kan het eigenlijk nog steeds niet beseffen, het is hetzelfde als dat ze tegen je gaan vertellen dat Donald Duck niet bestaat….ehh misschien een slecht voorbeeld maar je snapt wat ik bedoel. Dan besef je opeens dat je dit al lang wist. Je vond het al zo raar dat je ouders altijd vlak voor Sinterklaas moesten vergaderen. En hoe snel je ook uit de V&D liep, om de hoek bij de Bart Smit was Sinterklaas ook. Je snapt zelfs nu waarom het handschrift van de brief die je terug kreeg van sinterklaas zoveel op dat handschrift van je moeder of tante leek. De puzzel wordt nu compleet. En de klap kom je na verloop van tijd, een aantal jaren, weer te boven omdat je toch cadeautjes blijft krijgen.

Dit is maar ene klein voorbeeldje van de problemen van het kind. Een paar voorbeelden van andere leugens kan ik er dan net zo goed bij vertellen. Bijvoorbeeld wanneer je vraagt waar je zusje vandaan komt. Je krijgt dan altijd de meest creatieve antwoorden zoals uit de bloemkool of afgezet door de ooievaar. Waarom hoor je nou nooit op 4 jarige leeftijd: je moeder is flink gepakt door je vader en door middel van zijn ejaculatie en haar eierstokken heb jij een nieuw zusje, want ja, je bent nooit te jong om te leren, of hoe ging dat spreekwoord ook alweer hehe. Ander voorbeeldje is het verhaal dat als je gaat graven dat je dan aan de andere kant van de wereld uit komt. Wie van jullie heeft er niet met een emmertje en schepje in de tuin staan spitten?!! ja kom maar op, geef maar toe, steek je handjes maar de lucht in? hmmz…..ik zie het alweer, ik ben zeker de enige persoon hier, die dagenlang met een plastic schepje heeft staan zwoegen op een stokje grond van 2 meter diep om daarna te beseffen dat je geen trap hebt gemaakt , maar omdat je geen energie meer hebt, kun je dit niet meer recht stellen waardoor je door de brandweer wordt gered en door de ambulance moet worden gereanimeerd moet worden……..ja zoals ik al eerder zei is de fantasie van een kind vrij groot tegenwoordig…..

Tis eigenlijk net zoiets als dat men tegenwoordig nog durft te zeggen dat Ajax kampioen gaat worden, allemaal fabeltjes.

Ik blijf het dan ook vreemd vinden dat mensen nog steeds spreken van een goede jeugd als ze niet lijden aan trauma’s door seksuele of lichamelijke mishandelingen……..

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Eén reactie

  • The Nanny

    Dat is net zoiets als dat de carnavalswagens van de optocht toch niet zo heel spectaculair blijken te zijn, aangezien dat het alleen maar papier en hout is…. XXX

Reageren?

%d bloggers liken dit: