PR & Content

Moeite met schrijven van blogs, speeches of artikelen? Een ghostwriter inhuren is de oplossing

Ben je wel eens lichtelijk jaloers op blogs van je concurrent in een gerenommeerd vakblad, sta je versteld van de speechkwaliteiten van een ander of heb je moeite met het ventileren van je mening in een doeltreffende column? Overweeg dan eens het inhuren van een ghostwriter om je te helpen bij deze tekstklussen.

Veel van de columns, blogposts of artikelen die je dagelijks leest, zijn niet geschreven door de persoon die erbij vermeld staat. Sorry als ik nu een publiek geheim verklap. Er wordt namelijk vaak gewerkt met ghostwriters, dit zijn tekstschrijvers die uit naam van die persoon het verhaal optekenen. Dat is geen valsspelen, maar is juist slim gebruik maken van andermans kwaliteiten. 

Algemeen bekend

Het inhuren van externe schrijfkwaliteiten is niet nieuw. Zo is het bekend dat journalist Jaap de Groot de vaste ghostwriter was van voetballegende Johan Cruijff. En dat is natuurlijk knap, als je die taalvondsten goed op papier kunt zetten. De briljante speeches van Barack Obama werden geschreven door Jon Favreau en zijn team. Dat was algemeen bekend en toch roemt iedereen Obama om zijn speeches.  Wat zijn de voordelen en nadelen van werken met een ghostwriter?

De voordelen

Het voelt toch als je eigen verdienste

Hoewel een ghostwriter het verhaal schrijft, ben jij diegene die bepaalt wat er wordt geschreven. Een ghostwriter zal je interviewen en op basis van deze input het verhaal schrijven. Hierdoor blijft de uiteindelijke tekst als je eigen verhaal voelen, maar dan een stuk krachtiger en vlotter verwoord.

Het werkt sneller

Het schrijven van een goed verhaal kost vaak meer tijd dan de meeste mensen denken. Als je zelf een verhaal wilt schrijven, heb je wat uren gestoken in het verzamelen van de informatie, dan vorm je het verhaal in je hoofd en pas daarna begin je met schrijven. Dit is vaak iets wat bovenop je andere werkzaamheden komt, waardoor je moet multitasken, verlies je de concentratie en duurt het langer om het verhaal af te ronden. Een spookschrijver kan zijn agenda blokkeren voor het interview en het schrijven van jouw tekst, zodat je ook weet wat de planning is. Het enige wat jij hoeft te doen is praten over het onderwerp waar jij voor kiest en de tekst van feedback voorzien.

De tekst en de invalshoek zijn beter

Schrijven is een vaardigheid, geen taakje dat je er even bij of naast kunt doen. Goed kunnen schrijven omvat meer dan een juiste spelling of een soepele zinsopbouw hanteren. Een tekst moet iets teweegbrengen bij de lezer, je moet de lezer kunnen raken en dat is een vak apart. Daarnaast is het belangrijk dat je je verhaal in een breder perspectief kunt plaatsen. Wanneer je al een tijdje voor een bepaalde organisatie werkt, is het lastig om het verhaal te vertalen in een artikel of blog die ook relevant is voor de buitenwereld. Het bepalen van de juiste invalshoek voor een bepaalde doelgroep is waar een ghostwriter uitstekend bij kan helpen.

Het is goed voor je ego

Het is ook gewoon egostrelend om je eigen naam en foto bij een stuk tekst te zien staan. Het is immers ook jouw verhaal, jouw geesteskind in je eigen woorden, al zijn die woorden dan toevallig door iemand anders netjes achter elkaar gezet. Dat is niets om je voor te schamen, want je mag de geschreven tekst natuurlijk gewoon als je eigen werk beschouwen.

De nadelen

Het is een investering

Tekstschrijvers zijn vaklui en daar staat natuurlijk wel een vergoeding tegenover. Het verschilt per tekst wat die vergoeding is, maar je betaalt voor kwaliteit. Het voordeel is wel dat die kosten transparant zijn en dat je dus vooraf weet wat jouw verhaal gaat kosten. Je moet zelf de afweging maken of het je waard is of dat je liever zelf wat in elkaar probeert te knutselen.

Want dat is eigenlijk het enige bezwaarpunt. Of het nu gaat om een artikel uit jouw naam, een blogpost met je mening of een speech die je moet geven voor je organisatie: tenzij je echt een ster bent in het schrijven van verhalen, is het inhuren van een professionele tekstschrijver bijna altijd de betere optie.

Al zijn er natuurlijk sommige tekstvormen die je beter zelf kunt schrijven, want een tekstschrijver kan je niet altijd uit de brand helpen. Vooral nu het bijna Valentijn is.

 

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: