PR & Content

Vijf voordelen wanneer robots mijn werk als tekstschrijver overnemen

Ben ik vervangbaar? Die existentiële vraag schoot me te binnen toen ik het artikel op Frankwatching las waarin de opmars van robots in de journalistiek wordt beschreven. We willen natuurlijk allemaal van waarde zijn en dus is bij de overgrote meerderheid de eerste reactie: hakken in het zand. Natuurlijk kan een robot nooit nuance aanbrengen in een tekst of rekening houden met cultuur en geschiedenis. Toch?

Schrijfrobot
Laten we het eens omdraaien. Wat als het wel kan? De automatisering heeft gezorgd dat veel werkzaamheden door robots en computers worden overgenomen. Van de postbode die wordt vervangen door e-mail, tot de fabrieken waar de lopende band werd geïntroduceerd. Een onderzoek van de Universiteit van Oxford liet recentelijk zien dat over twintig jaar bijna 50 procent van de huidige banen zijn geautomatiseerd. Lees: mensen worden vervangen door computers.

Niet naïef zijn

De baan tekstschrijver staat niet in de top tien van de 702 genoemde werkzaamheden met de hoogste waarschijnlijkheid om te verdwijnen. Gelukkig, dan heb ik nog even de tijd om mezelf aan te passen aan moderne tijden. Want als het bij andere vakgebieden gebeurt, is het naïef om te denken dat het nooit bij mij kan gebeuren. Die ontwikkeling zorgt ervoor dat je gaan nadenken over je eigen waarde. Ik ben opgeleid als journalist en door mijn jarenlange ervaring met het schrijven van teksten, weet ik inmiddels hoe ik een tekst moet opbouwen en welke elementen informatief zijn voor mijn lezer. Mijn vocabulaire is redelijk uitgebreid en doorgaans maak ik weinig taalfouten. Ik pas mijn tekst aan voor specifieke doelgroepen en platformen, zodat iedere tekst optimaal tot zijn recht komt. Ik weet waar ik mijn bronnen vandaan moet halen en ik kan aardig inschatten of die gegevens kloppen. Deze combinatie van factoren maakt dat ik een aardig verhaal op papier kan zetten.

Alles meetbaar maken

Echter, dit zijn zaken die ook kunnen worden geautomatiseerd, mits de computer natuurlijk intelligent genoeg is om te ‘weten’ waar hij mee bezig is. Dat is nu nog toekomstmuziek, maar laten we aannemen dat de technologie evolueert en dit over een aantal jaren mogelijk is. Wat als computers informatie kunnen analyseren en kunnen vertalen naar een stuk begrijpbare tekst? Wat als zij worden gevoed door sensoren uit alle wearables die menselijk gedrag meetbaar maken? Wat als creativiteit wordt teruggebracht tot een herhaalbaar en uitvoerbaar proces? Stel dat robots hier over dertig jaar tot in staat zijn.

Wat zijn de voordelen voor mij als teksten geschreven kunnen worden door computers:

1. Teksten bevatten alle woorden die de Nederlandse taal rijk is

Iedereen heeft een beperkte vocabulaire, maar een computer kan natuurlijk beschikken over alle woorden uit de Nederlandse taal. Het zorgt voor ontzettend rijke en creatieve teksten, want ik ben de woorden ‘uniek’ en ‘innovatief’ ook wel redelijk beu.

2. Nooit meer spelfouten

Veelvoorkomende spelfouten zijn een doorn in het oog van veel lezers. Hoewel grammatica al op de basisschool wordt bijgebracht, blijven mensen het moeilijk vinden om bijvoorbeeld werkwoorden te vervoegen. Een computer schrijft met grammaticale kennis foutloze teksten.

3. Nooit meer inlezen in onderwerpen waar ik niet veel mee heb

Het komt wel eens voor dat ik teksten schrijf over onderwerpen waar ik niet veel van weet. Het duurt dan wat langer om mezelf in de materie te verdiepen. Als de computer toegang heeft tot elke online bron, scheelt dat natuurlijk uren zoekwerk.

4. Altijd betrouwbare bronnen en dus betrouwbare stukken

Stel dat de computer toegang heeft tot alle bronnen en hij weet welke cijfers of feiten betrouwbaar zijn, kan dit nooit resulteren in een verhaal waarin die cijfers bijvoorbeeld door elkaar zijn gehaald of verkeerd geïnterpreteerd. Het zorgt voor betrouwbare en objectieve verhalen.

5. Op maat geschreven voor de doelgroep

Stel dat de computer weet voor welk platform de tekst nodig is en wat het lezersprofiel is, dan kan de tekst daar automatisch op worden afgestemd. Een stapje verder, stel dat de computer weet wie je bent als lezer (dat is immers nu al het geval) dan kan de tekst op maat worden gemaakt met jouw voorkeuren of feiten waarvan de computer weet dat jij die interessant vindt. Je krijgt daardoor de meest informatieve tekst die mogelijk is. Erg handig, want vaak klik je een tekst weg omdat het niet meer interessant wordt.

Terug naar de vraag waar dan mijn waarde ligt? De communicatie is vooral (gelukkig nog steeds) mensenwerk. Als de teksten geschreven kunnen worden door robots, kan ik me juist meer bezig houden met klanten en dat lijkt me alleen maar goed. Over dertig jaar hoop ik trouwens dat computers zo veel werk over hebben genomen dat ik op mijn 61e ook kan genieten van een mooi pensioen. Maar dat is natuurlijk helemaal toekomstdromen.

Deze tekst is geschreven door een echt persoon, maar wel op de computer.
De foto bij dit artikel komt van Mirko Tobias Schaefer

Deze blog is ook gepubliceerd op de blog van LEWIS.

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: