PR & Content

Christmaholic: hoe verdien je als hobbyblogger geld aan een blog over Kerstmis?

Vier maanden lang, meerdere blogs per dag publiceren over alles wat maar met Kerstmis te maken heeft. En dat al vijf jaren op een rij, waarbij de blog in de decembermaand 300.000 unieke bezoekers aantrekt. “Hoe kun je nou zoveel over kerst schrijven?”, is een vraag die blogger Saskia de Laat regelmatig te horen krijgt. Ze beheert Christmaholic.nl, een succesvolle blog met Kerstmis als hoofdonderwerp. Tijdens de meest recente editie van communicatieclub CC-03 legde ze dinsdagmiddag uit wat haar geheim is. Wat kunnen bloggers in spe én bedrijven leren als ze willen beginnen met bloggen?

Christmaholic

De Laat is tekstschrijver van beroep en blogt al sinds 2003. Ze schreef eerst over haar leven, maar maakte in 2010 de overstap naar een blog over Kerst. In een korte tijd wist ze enorm hard te groeien qua bezoekersaantallen, want ook dit jaar stijgt ze weer met 40 procent ten opzichte van vorig jaar. De blog werd zo populair dat de eerste adverteerders in 2012 aanklopten en in 2014 kon ze daar in die vier maanden per jaar ‘van leven’, zoals ze het zelf stelt. Ze heeft inmiddels bijna 10.000 fans op Facebook, 2.700 volgers op Pinterest en ook haar Instagram-volgers weten haar inmiddels ook steeds beter te vinden.

Cijfers zijn niet (zo) belangrijk

Dat zijn indrukwekkende cijfers, maar volgens De Laat is dat eigenlijk niet zo interessant. “Het zijn vooral de adverteerders die dit belangrijk vinden”, legt ze uit. Het draait volgens De Laat veel meer om de kwaliteit van de verhalen en het uitdragen van haar passie, dan om de hoeveelheden bezoekers. Voor haar zijn de reacties van mensen op sociale media (engagement) veel waardevoller, omdat ze directe feedback krijgt uit de doelgroep. Met haar blog over kerst heeft ze namelijk een hechte community opgebouwd, zonder dat ze zelf vooraf wist wie haar doelgroep was. Ze vond het gewoon leuk om over kerst te schrijven op een enthousiaste en vrolijke manier en dat werkte. Het werkte zelfs nog beter toen zij meer van zichzelf begon te laten zien en de blogs dus persoonlijker werden.
Christmaholic

Dit is een goede les voor bedrijven die willen beginnen met bloggen en denken dat er een bepaalde ‘tone of voice’ nodig is. Het hangt natuurlijk af van de doelstelling van de blog, maar lezers zijn ook gewoon mensen en daarom mag een blog altijd wat persoonlijker zijn. Authenticiteit en dus jezelf durven zijn, is volgens haar één van de belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle blog. Naast de eerdergenoemde passie horen daar ook doorzettingsvermogen, goede content, een goede balans en een goede niche bij.

Goede content trekt bezoekers aan

Omdat een blog succesvol maken enorm veel tijd kost, is dus doorzettingsvermogen nodig. Het kost haar nu meer tijd dan een gemiddelde werkweek bijvoorbeeld. Het duurt daarnaast een flinke tijd voordat je echt geld kunt verdienen, omdat je adverteerders moet aantrekken en die komen pas nadat je een flink bezoekersaantal hebt. Die bezoekers komen pas nadat er goede content op je blog staat. Goede content is volgens De Laat een ideale mix van verhalen voor de zoekmachines en de community, waarbij je regelmatig unieke content moet plaatsen.

Maakt het dan nog uit wie je vooraf denkt dat je doelgroep is, wanneer je iets plaatst en hoeveel je plaatst? Het is volgens haar goed om vooraf na te denken over onderwerpen die leven bij mensen en om te duiken in een nichemarkt. Kerstmis lijkt een aardig beperkt thema, maar binnen dit thema zijn enorm veel mogelijkheden qua onderwerpen. De Laat: “Maak het niet te klein, want dan heb je minder te vertellen. Als er geen tractie komt qua bezoek, moet je chillen en je strategie veranderen.”

Meten en verbeteren

Hoewel De Laat niet schrijft op basis van vindbaarheid op Google om haar bezoekersaantal te verhogen, is ze wel degelijk bezig met het meten van het bezoek en daarop te sturen. Ze denkt wel het hele jaar na over bepaalde thema’s en onderwerpen, maar is flexibel genoeg om te handelen op korte termijn en dat bij te schaven. Werkt iets niet goed, dan schrijft ze het jaar daarop over een ander onderwerp. Zo leert ze iedere keer bij en verbetert ze haar blog steeds weer. Het is een ideale combinatie van de strategie van de lange termijn, gecombineerd met de flexibiliteit op korte termijn en dat werkt dus zeer goed.

Het is een inspirerend verhaal voor mensen die graag hun passie willen delen en voor bedrijven die zich willen profileren met een eigen blog. Die overlap is namelijk ontzettend groot. Als bedrijf wil je ook je verhaal delen, mensen informeren en ze enthousiasmeren. Ook al zijn de onderwerpen dan vast anders, je komt aardig op weg met een persoonlijke aanpak en goede content. Wil je meer hulp om te starten met bloggen? Lees dan vooral eens “10 tips om te starten met bloggen“, “Hebben we iets melden? (en 4 andere moeilijke vragen over content)” en “Help, ik moet bloggen! Wat nu?“.

Dit verhaal verscheen ook op de blog van LEWIS.

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: