PR & Content

Drie lessen die iedere interviewer kan leren van Man bijt hond

De altijd lachende echtgenoot, de fan van de Turbopolyp of de doorbraak van Rapper Sjors: het zijn bijzondere types uit het programma Man bijt hond. Deze show liet het grote publiek kennis maken met de minder bekende Nederlander, maar na zestien jaar en ruim drieduizend afleveringen stopt het programma ermee. De laatste uitzending was afgelopen vrijdag. Als geen ander was Man Bijt Hond in staat om het eerlijke verhaal te tonen van een ogenschijnlijk ‘normaal’ bestaan. Dat lukte zo goed dat er  zelfs een heuse bedankdag was, omdat mensen verknocht zijn aan de personages. Er is zelfs een particulier initiatief gestart om het programma door te laten gaan op internet: Red Man bijt hond.

Wat was het geheim van de populariteit van Man bijt hond? Waarom kan iedere tekstschrijver of journalist iets leren van de stijl van dit programma?

manbijthond
Voor wie het niet kent: Man bijt hond is een televisieprogramma van de NCRV. In de serie worden verhalen verteld van de gewone Nederlander op een laagdrempelige manier. Zo is er een rubriek waarbij er rond etenstijd werd aangebeld met de vraag of ze mochten aanschuiven om de dag te bespreken. Een hapje mee-eten en tegelijkertijd interviewen, zodat men letterlijk een inkijk kreeg in het leven van de geportretteerde familie. Soms was het tenenkrommend, maar nog veel vaker riep het een gevoel van warmte op. Het is relatief simpele televisie (hoewel de redactie eigenlijk best groot is en het dus helemaal niet zo simpel is opgezet), maar deze formule van eenvoud heeft zestien jaar lang goed gewerkt.

Als journalist en tekstschrijver heb ik deze programma’s altijd met bovengemiddelde interesse gekeken. Er zit namelijk een bepaalde techniek in, waardoor je een ‘normaal’ verhaal interessant kunt maken voor een grotere doelgroep. En vooral als je vaak iemand van een bedrijf interviewt, is dat een techniek die je zelf vaak ook kunt toepassen. Wat zijn die lessen?

1. Iedereen heeft een verhaal

Werknemers vinden het vaak lastig om hun dagelijkse werkzaamheden om te moeten zetten in een interessant verhaal. Dat komt vooral omdat het voor hen normaal is en ze zo niet kunnen inzien waarom dat interessant is voor een ander. Probeer op zoek te gaan naar dat element wat voor anderen interessant kan worden. Kijk net wat anders naar het nieuws dan je normaal doet en zorg voor die bijzondere invalshoek. Volgens de website komt daar ook de naam van de show vandaan. Een hond die een man bijt, is voor journalisten niet nieuwswaardig, maar wordt dat pas als je het omdraait.

2. Leef je in in de belevingswereld van de ander

De kracht van Man bijt hond zit in het feit dat mensen in hun eigen omgeving hun verhaal vertellen of laten zien. Niet veroordelen of badinerend zijn, maar ruimte geven. Zo voelen interviewkandidaten zich vrij om hun verhaal te vertellen. Zorg bij ieder interview dat mensen zich comfortabel voelen om hun eigen verhaal te doen.

3. Hoogdravend impliceert niet dat het interessant is

Heb je mensen tegenover je die prat willen gaan op hun kennis van bepaalde zaken en met allerlei moeilijke vaktermen smijten? Dat leest niemand en zo komt het verhaal niet goed over op papier. Praat in normalemensentaal en leg kracht in wat iemand vertelt en niet hoe hij het vertelt.

Het zijn eigenlijk simpele lessen, maar voor iedere interviewer is het goed om bewust te zijn van dergelijke technieken. Hoe simpel het ook lijkt, het programma heeft zestien jaar lang succes gehad met deze formule. Er zijn maar weinig televisieshows die zo lang door kunnen blijven gaan en dat is dus met recht een mooie prestatie te noemen. De stekker is nu uit het programma getrokken en mocht de inzamelingsactie voor een doorstart op het internet tot niets leiden, dan zijn er altijd nog de legendarische filmpjes.

Dit verhaal is ook gepubliceerd op de blog van LEWIS.

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: