Mijn Leven

God’s Airmiles

Vroeger dacht men, dat als je braaf en goed zou leven, dat je dan in de hemel terecht zou komen. Dus eeuwenlang hebben mensen alles gedaan om god maar niet tegen zijn teen te stoten. En omdat God nogal vaak als groots wordt gezien zal hij ook wel grote tenen hebben. Je mocht niet vloeken, op tijd naar bed gaan, elke avond bidden, je naasten lief hebben, uit de bijbel lezen, het lichaam van Christus eten en zijn bloed drinken. Als je al deze dingen niet vroom deed, zou je niet in de hemel komen. Maar hoe werkt dat dan vraag ik me af?

Heeft iedereen een aparte rekening waar zijn vermeld staan? Zoiets als “Airmiles” kaart maar dan verder weg in de air? Elke keer als je iets goeds doet krijg je punten bijgeschreven en wanneer je dan genoeg punten hebt gehaald in je leven en je komt bij de Poort aan, het enige wat God dan hoeft te doen is je kaart door de lezer halen om te zien of je goed genoeg bent om in de hemel te komen. Handig principe. Maar gaan er ook punten af van je lijstje wanneer je iets slechts doet? Elke keer wanneer je een propje op de grond gooit, een vlieg doodslaat of een homo in zijn anusje n**kt, scoor je negatieve punten. En als je dan te weinig punten hebt of je staat in de min, word je automatisch doorverwezen naar de hel.

Wij denken nu allemaal, tenminste het verstandige deel onder ons, dat God niet bestaat en dus hebben wij de spreekwoordelijke schijt aan ons hemel-, of hel-tegoed. Maar stel nu dat er werkelijk een systeem is dat zo werkt, dan zijn er toch een aantal onder ons die nog even flink zijn best moeten doen om alsnog een plekje te verdienen in de wolken.

Ik noem een Gordon, alles wat hij maar fout kan doen, gaat ook fout. Ten eerste schijnt hij homo te zijn. En zoals je weet is God daar niet echt happig op. Ten tweede laat hij in zijn videoclips wulpse vrouwen rond paraderen, die de schijn hoog moeten houden, dat Gordon hun ware liefde is. Maar als Gordon liever van jongetjes houdt, is dit dus liegen en dat mag ook niet van God. Tevens had hij een erg fout kapsel, en ook al vindt God dat geen zonde, dat kon gewoon echt niet. Daarentegen is Hitler wel erg goed bezig geweest als je het op deze manier bekijkt. Het christendom is een geloof met maar 1 God. En aangezien het jodendom niet geheel strookt met de ideeën van het christendom, zou je ervoor kunnen pleiten dat Hitler God een gunst verleende. Tevens was hij erg goed in het liefhebben van zijn naasten, want iedere blonde, blauwogige Duitser was zijn favoriet.

Wij denken nu allemaal dat God niet bestond maar vroeger waren ze er heilig van overtuigd, vandaar ook die uitdrukking. Wat als een monnik van 500 jaar geleden daar nu achter gekomen zou zijn. Die mannen die afgesloten leefden van de buitenwereld, in absolute stilte hebben nooit het genot gekend van de daad. En dat terwijl ze constant in bruine kledij moesten lopen. Zouden die zich ff genaaid voelen. Maar dat is niet alleen bij het christendom.

Het zou ook een vreselijke schok zijn voor joden en moslims wanneer blijkt dat al hun rituelen voor niets zouden zijn geweest. Ik noem het besnijden, een stukje van je mannelijkheid lijkt me vrij pijnlijk en al helemaal wanner het voor niets zou zijn. Ook lopen sinds mensenheugenis moslimvrouwen van top tot teen bedekt over straat. Van ’s morgens vroeg tot laat op de avond een kleed om je heen, lijkt me lastig als het erg heet is, of wanneer de wasverzachter op is, of wanneer je de mooiste vrouw ter wereld bent maar je mag het aan niemand laten zien.

Ook tijdens de ramadan of het vasten is steevast een helse periode voor menigeen. Dagenlang niets mogen eten, compleet uitgehongerd zijn, enkele kilo’s afvallen om daarna dit dieet in 1 klap weer te doen vergeten door middel van een vette hap op een speciale verplichte feestdag. Ook denk ik dat al die zelfmoordterroristen zich toch nog eens achter hun oor zullen krabben, als ze die nog kunnen vinden. Want wanneer er geen god bestaat, zou het dus ook voor hen betekenen dat ze zich en tientallen anderen voor niets in miljoenen stukjes hebben opgeblazen.

Maar er zitten ook positieve kanten aan dit verhaal hoor. Wij mogen dankbaar zijn dat God bestond, anders zouden we ook geen cadeautjes hebben gehad met de communie. Het geloof in iets heeft er wel voor gezorgd dat mensen het beste uit zijn leven wilden halen. Dat was belangrijk, mensen wilden ergens naar streven. Iedereen wilde zoveel mogelijk doen om maar een streepje voor te hebben wanneer de dag des oordeels zou komen. En dat is nu nog steeds belangrijk.

Een doel in je leven hebben, weten waar je mee bezig bent, enigszins in controle zijn over je eigen leven en daardoor wat zinnigheid in je leven te krijgen. Al is het wel niet meer om zo dicht mogelijk bij God te komen, je wilt toch wel zo riant mogelijk kunnen leven. De meeste mensen doen dit door een goede baan te zoeken of om een rijke partner te trouwen. Best kut voor sommige mensen dat het leven en de maatschappij tegenwoordig zo in elkaar zit. Denk maar aan zwervers, die hebben geen doel behalve een fles alcohol te kopen of om deze maand nog te kunnen douchen. En al helemaal niet te spreken van mensen met een kutbaan zoals bij de Post.

Dag in dag uit hetzelfde doen zonder een ambitie te hebben. Of je zou maar glazenwasser zijn en iemand bedenkt op een dag een volledig glazen wolkenkrabber. Dan heb je toch ook geen plezier meer in je leven. Die mensen hopen dan weer dat er een hogere macht is die hun leven wat extra energie kan geven. Zij gaan dus weer geloven in een god. Dit terwijl de rest steeds minder in God gaat geloven maar meer in de paardenkrachten van de nieuwe wagen blijft een god toch erg belangrijk. Wat zou het voor die mensen dan toch ook mooi zijn dat er wel degelijk een bonussysteem bestaat.

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: