Mama

Een ode aan mijn moeder

Het is misschien niet de mooiste foto van haar, maar wel eentje waar ik vol trots naar kijk. Ze lacht niet, heeft het lichamelijk zwaar en ze heeft het gehate slangetje in haar neus, maar ze staat met onze kampioensmedaille in de kroeg om dat te vieren. Het is voor mij een foto die toont hoe sterk zij was, hoe zij van geen ophouden wist en ondanks alles toch nog de bijzondere momenten in het leven wilde vieren.

mama

Mijn moeder is ongeveer 16 jaar ziek geweest en vandaag is de dag dat ze overleed. Het is inmiddels alweer 8 jaar later, maar nog steeds is het een moeilijke dag. Ik vrees ook niet dat dit gevoel gaat slijten, maar eigenlijk is dat helemaal niet erg. Het toont alleen maar dat ze speciaal voor me was.

Zij heeft me opgevoed in een wijze waar ik haar eeuwig dankbaar voor ben. Hoewel ik veel ben vergeten over onze momenten samen, de uitstapjes, de talloze ruzies en botsingen of welk deeltje van onze geschiedenis dan ook, je hebt me gemaakt tot wie ik nu ben. Van jou heb ik geleerd dat opgeven geen optie is. Dat je altijd moet kijken naar dat lichtpuntje en dat je je daar op moet richten. Dat je moet genieten van het leven op de momenten dat je het kunt. Dat er altijd leuke dingen zijn, ook al zijn de omstandigheden nog zo vervelend. Ik weet niet of ze dat zo bewust hebt gedaan en of ze daar echt mee bezig was, maar ik voel het iedere dag in wie ik ben en in wat ik doe.

Ik zou niet weten waar ik nu zou staan zonder haar. Ik zou daarnaast ook niet weten waar ik nu zou staan als ze er nog wél was geweest. En dat maakt deze maand altijd zo enorm moeilijk. Er zijn zo veel momenten dat ik je nog even had gesproken, dat we nog samen leuke dingen konden doen of dat ik je kon laten zien waar ik mee bezig ben. En in de maand december, als alles weer op familie is gericht, groeit dat gevoel en mis ik je zo ontzettend veel.

Dank je wel voor alles dat je me hebt geleerd en hebt meegegeven, bewust of onbewust. Het is dan misschien geen mooie foto, maar je bent wel mijn nummer 1; een echte kampioen.

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: