Mijn Leven

De Nederlander, de uitverkorene

Er bestaat een dreiging van twee superstormen die de aankomende maand over Nederland vliegen. De ijskappen smelten als ijsjes in de zomerzon bij het zwembad. Door temperatuurstijgingen kunnen we tot in oktober met een korte broek lopen en kunnen april al naar het strand. Er zijn dodelijke stormen in Amerika, allesverwoestende overstromingen in het oosten en het Garda-meer in Italië schijnt op te drogen.

Er zijn zoveel tekenen aan de wand dat de Aarde kapot gaat en niemand, behalve dan Al Gore en/of Femke Halsema, wil er wat aan doen. Of krijgen deze berichten de laatste tijd gewoon veel aandacht in het nieuws en lijkt het alsof we verdoemd zijn? Valt het allemaal wel mee met het broeikaseffect en zitten we gewoon in een periode zoals we die miljoenen jaren geleden ook al kende, voor de ijstijden? Ik bedoel, als de ijskappen smelten worden ze wel korter, maar er is dan ook meer vochtigheid om weer te bevriezen en worden ze dus hoger. Klinkt logisch toch?

Als je eenmaal na gaat nadenken over de consumptiemaatschappij, het verbruik van grondstoffen en het effect daarvan op onze Aarde, dan is dat niet goed voor je. Ik zal heel eerlijk zijn, als je aan al deze zaken gaat denken, dan wordt je wereldbeeld een stuk negatiever. Het lijkt er gewoon op dat de Aarde miljoenen jaren oud is en dat de mensheid het allemaal in een eeuw tijd verneukt. Daar kan Gods werk toch niet voor bedoeld zijn?

Ik heb de laatste tijd veel over de verschillende religies gelezen en ik moet zeggen dat het me eigenlijk enorm boeit. Het werk van God, het ontstaan van het christelijke geloof, de verschillen tussen de verschillende geloven en de constante strijd tussen de geloven.

Is Allah een op moordbeluste ongrijpbare macht die zijn volgers tot terroristische daden aanzet? Is het christendom we allemaal zo goed als we op zondagochtend en met Kerst moeten geloven? Hoe is de mens ontstaan? Is het allemaal maar een willekeurig proces geweest of zijn wij een intelligent ontwerp van een hoger wezen? En als we evolueren, waar houdt de evolutie dan op? Betekent evolutie het einde van deze wereld omdat de mens steeds meer vraagt van deze Aarde en daarmee zijn eigen einde inluidt?

Het zijn allemaal bijzonder interessante vragen die natuurlijk nooit in 1 verhaal beantwoord kunnen worden. Toch wil ik graag eventjes bij stil staan. Ik vind het namelijk allemaal bijzonder interessant! Want hoe meer je van deze onderwerpen weet, hoe interessanter het wordt! Ik wil helemaal niet zeggen dat ik hier veel over weet, integendeel, maar door mijn onwetendheid wil ik er wel meer over weten.

In Amerika zijn er de afgelopen jaren rechtszaken geweest wat scholen voor onderwijs moesten geven op het gebied van het ontstaan van de Aarde. Is de Aarde ontstaan na een Big Bang en langzaam geëvolueerd tot wat het nu is? Of is de aarde door God gemaakt in 6 dagen en keek hij vanaf dag 7 rustig toe naar zijn meesterwerk? Om de theorieën over het ontstaan van de Aarde theoretisch te maken komen de gelovigen met het idee over een Intelligent Ontwerp. God heeft een ontwerp gemaakt en dat gestart en het is aan de mensheid dit bestaan uit te breiden. Een oog kan geen toeval zijn, dat is veel te complex, daar is wel degelijk over nagedacht, aldus deze ‘wetenschappers’.

Dit staat natuurlijk haaks tegenover Darwin en zijn volgelingen. In zijn boek “The Origin of Species” komt hij met zijn evolutietheorie. Al het leven op aarde in zijn huidige vorm, is zo gekomen door evolutie. Overleven wordt gemakkelijk omdat je zo goed mogelijk aangepast bent aan de situatie waarin je leeft. De huidige giraffen zijn zo zoals ze zijn omdat zij vroege meer kans hadden om bij de bladeren te komen en zo hun buikjes te vullen, dan hun familieleden met een kortere nek.

Ik geloof wel in deze theorie. Ik vind het aannemelijk dat diersoorten zich steeds verder ontwikkelen omdat het beest met de beste eigenschappen de beste kansen heeft om langer te leven dan zijn zwakkere metgezel. Hierdoor zullen de eigenschappen van de sterkste dus steeds genetisch overgegeven worden en dan houd je uiteindelijk die soort met de beste genen over.

De mens, zoals hij nu is, is dus het beste wat er de afgelopen duizenden jaren op deze planeet heeft rondgelopen. Van niet-nadenkende eencelligen, naar apen, naar apen met een bewustzijn, naar mensen. Maar ik heb ook geleerd dat de evolutie een oneindig proces is, het is niet zo dat we nu klaar zijn. Maar ik vraag me dan af: Waar leidt het naar toe? Wat is het einde? Wat is de volgende stap in de evolutie?

Er moet een extra gave zijn, die de mens nu niet heeft, die er later voor gaat zorgen dat zij een betere kans hebben op overleving. Misschien mensen die gedachten kunnen lezen? Mensen die goed tegen straling kunnen? Mensen die niet vatbaar zijn voor bepaalde dodelijke ziektes? Misschien zijn het wel mensen die nooit last krijgen van RSI terwijl de rest van de wereld vergaat van de pijn omdat ze teveel achter hun computer zitten.

Maar ja, niet alleen de mens evolueert, alles om ons heen ook. Er zijn dieren die sterker zijn dan ze nu zijn, zodat ze beter kunnen overleven. Dat betekent ook dat ze gevaarlijker zijn voor de mens. Ook de technologie evolueert. 100 jaar geleden waren er bijna geen auto’s en was een gloeilamp een vorm van magie. Nu zijn er zoveel verschillende apparaten en uitvindingen dat het bijna niet meer bij te houden is. Elke dag worden er nieuwe onderzoeken gepubliceerd en het is bijna niet meer te bevatten. De mens komt steeds meer te weten over deze wereld en er komen steeds meer geweldige uitvindingen bij.

Het internet blijft maar groeien en er komt steeds meer informatie voor de mens. Aan het begin van de vorige eeuw mocht je van geluk spreken als je 1 boek kon lezen, nu zijn er zoveel boeken te krijgen dat je het nooit meer in je hersenen op kunt nemen. De mens wordt geacht om steeds meer informatie tot zich te nemen. Misschien is dat wel de volgende stap in de evolutie, dat je capaciteit om informatie op te nemen bepalend wordt.

Het is eigenlijk ook maar gissen, want het is gewoon niet te zeggen wat de mens over 100 jaar nodig heeft om te overleven. Misschien gaat Gods plan maar tot 2100 en houdt het daarna op met het Intelligente onderwerp. De mens komt steeds meer te weten over de aarde en het ontstaan daarvan. Maar betekent dit ook dat God steeds minder in het plaatje voorkomt? Ik bedoel, er is duizenden jaren lang geloofd in een hogere macht. Elke cultuur kent zijn eigen Goden en men heeft blijkbaar het idee nodig dat er iets meer is na het Aardse bestaan. Maar in Nederland is het in 50 jaar hard achteruit gegaan met het geloof in een God. Steeds minder mensen zijn gelovig en gaan naar de kerk.

Maar zijn wij dan zo gek hier in Nederland want die ontwikkeling is nergens anders in de wereld te merken. Bijna elk conflict in de wereld heeft geloof als oorsprong en de Islam viert hoogtijdagen. Het lijkt ook gewoon alsof er steeds meer dreiging van dit geloof uitkomt tegen het christendom. Misschien is dat wel gewoon de volgende stap in de evolutie. Gelovige mensen zullen elkaar steeds meer gaan bestrijden en elkaar proberen uit te roeien. Maar Nederland wordt steeds minder gelovig en dus heeft deze nieuwe oorlog geen betrekking op hen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat zij wel overleven terwijl de rest elkaar afschiet. Ik kan dus eigenlijk wel met recht zeggen dat de Nederlander hét uitverkoren volk is dat op deze Aarde allen zal heersen.

Met of zonder God, de Nederlander zal overleven en dat is een geruststellende gedachte. Wij hebben God niet nodig om een mooi bestaan te hebben hier. Toch zou het wel fijn zijn als er wel iets zou zijn ná het Aardse bestaan. Ik bedoel wat is nou 80 jaar (de gemiddelde levensverwachting) op een bestaan van miljoenen jaren van het heelal. Ik heb nu geen hogere macht nodig, maar het zou toch heel fijn zijn als ik nog wat te doen had na die 80 jaar hier op Aarde!

Als dit jullie ook maar een beetje interesseert en er op een leuke manier naar willen kijken, dan heb ik nog wat leuke bronnen voor jullie:

Dan Brown – Het Bernini Mysterie: Dit boek is een roman en gaat over de strijd tussen de wetenschap en geloof, maar dan verpakt in een spannend omhulsel. Leest erg snel weg en het is nog leuk om te lezen ook!

2 afleveringen van South Park:

Eerste deel van South Park: Go God Go (seizoen 10 aflevering 12)

http://content.movies.myspace.com/0018992/85/73/1899243758.flv

Tweede deel van South Park: Go God Go (seizoen 10 aflevering 13)

En om het nog completer te maken, een aflevering van The Simpons over dit thema:

Klik hier, want in dit scherm werkt ie niet goed

Bekijk het anders ff op: Website

En hier nog een filmpje met South Park en The Simpsons gecombineerd:


[kml_flashembed movie="http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=3237090165284397396" width="400" height="326" wmode="transparent" /]

Is er nog iemand die meer wil weten?

Wikipedia: Creationisme

Wikipedia: Evolutie

En zo is er nog veeeeeel meer interessants te vinden!

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Eén reactie

Reageren?

%d bloggers liken dit: