Mijn Leven

De Contactadvertentie van het Lot

Dit is een verhaal dat ik eigenlijk al heel lang wil vertellen maar waar het nooit van gekomen is. Het is namelijk nogal vaag en moeilijk te omschrijven en het vergt enig inlevingsvermogen om dit te kunnen snappen. Ik geef toe ik heb er heel lang over nagedacht en niet alleen op de momenten dat ik aan het filosoferen was terwijl ik genoot van een alcoholische versnapering.

Het idee kwam tot mij toen ik in de trein zat en steeds weer andere mensen zag. Ik vroeg mij af of dit wel steeds andere mensen waren en ho vaak je in contact komt met iemand zonder dat je dit in de gaten hebt. En als je dan vaak met elkaar in contact komt, beinvloedt dat dan ook je levens of zou dat in de toekomst kunnen gebeuren? En wat nou als de trein enige vertraging heeft, dat beinvoedt je eigen leven maar ook die van de andere mensen in de trein en dus wordt hun eigen persoonlijke leven weer beinvloedt omdat zij ook op tijd ergens moeten zijn. Of door 5 minuten later aan te komen weer andere mensen tegen komen die ze anders misschien niet tegen hadden gekomen. Snappen jullie het nog? Want dan wil ik nog een stapje verder gaan namelijk. Stel nou dat het gaat om de liefde van je leven en dat je die tegenkomt maar dat je die nog niet kent. En dus niet doorhebt dat je haar tegenkomt. Want als je iemand niet herkent, schenk je er ook geen aandacht aan. Maar stel nou dat dit meisje perfect voor je is en je komt haar meerdere keren tegen, maar je beseft het niet en dus laat je deze kans lopen.

Zo, dat zijn wel heel erg veel vragen in 1 keer en ik zal het nu eventjes rustig proberen uit te leggen. Ik denk persoonlijk dat er een erg mooi verhaal in zit. Een verhaal dat kan gaan over het lot, de liefde en het verwikkeld raken van elkaars levenslopen. Maar willen we dit verhaal snappen dan moet je wel geloven in een bepaald voorbestemd lot voor iedereen of dat dit lot er juist niet is, dat zal ik dalijk uitleggen. Ook kan je geloven of zoiets bestaat als “de ware” of dat iedereen kans maakt om die ware te zijn. Ik beperk het nu ook eventjes alleen tot een treinreis maar eigenlijk is de strekking van dit verhaal dat het altijd en overal gebeurt waar mensen elkaar tegen kunnen komen.

Ik zit dus elke dag in de trein en ik reis dagelijks met honderden mensen. Heel af en toe zit ik met een kennis of vriend in de trein en die persoon ken ik dus omdat ik vaker met hem omga. Maar omdat ik niet vaker met de andere mensen in de trein omga, zijn ze elke dag weer als nieuw voor mij. Het kan natuurlijk zijn dat je iemand herkent omdat zij (ik praat alleen over de zij vorm nu maar kan natuurlijk ook andersom) een specifieke eigenschap heeft waar je aandacht op valt. En als je er eenmaal aandacht aan hebt geschonken dan zul je haar niet zo snel vergeten. Kan bijvoorbeeld zijn dat zij erg mooi is, of een leuk kapsel of mooie kleren, het maakt niet uit wat, als je haar maar herkent. Maar het gros van de mensen die met je mee reizen zul je niet herkennen. Terwijl ze waarschijnlijk toch echt vaker met je samen reizen. Dan komt bij mij de vraag omhoog: Hoe vaak kom je nou met iemand in contact zonder dat je het weet. Het kan bijvoorbeeld goed dat je iemand elke dag tegen komt of tegen kan komen omdat zij in dezelfde trein zitten of op hetzelfde perron staan, maar dat je dit nooit opmerkt. En stel nou dat deze persoon echt de ware voor je is. En met de ware bedoel ik dan dat zij alles heeft wa je in een meisje zoekt. Maar ja, dat zul je alleen te weten komen als je daadwerkelijk met haar in aanraking komt. Jullie levenslopen moeten elkaar wel kruisen dan en aan die ontmoeting moet aandacht geschonken worden en daar kan dan iets uit voortvloeien. Maar ja zoals ik al zei, het hoeft dus niet dat je elkaar tegen komt want je kan ook dag in en dag uit naast elkaars langs lopen zonder elkaar op te merken. Maar stel nou dat een hogere macht jullie lot heeft bepaald en dat je uiteindelijk gemaakt bent voor 1 vrouw. Stel je dan ook voor dat deze hogere macht ervoor gezorgd heef dat de mogelijkheid bestaat dat jullie levenslopen elkaar kruisen. Maar ja, als je elkaar dan niet opmerkt, hoeveel kansen kan je dan eigenlijk krijgen? Of zul je uiteindelijk toch wel altijd bij elkaar komen?

Maar okee, het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet in die lotsbepaling gelooft en dat je graag in controle bent over je eigen leven. Dat je zelf bepaalt wie je ontmoet en wat je met je leven doet. Dan nóg ben je altijd afhankelijk van andere factoren. Als je bijvoorbeeld in de trein zit en je moet ergens op een bepaalde tijd zijn, maar de trein heeft een paar minuten vertraging. Dit heeft dus invloed op jouw leven omdat je nu 5 minuten later ergens zult zijn en in die 5 minuten mensen had leren kennen of iets had kunnen uitrichten. Maar jij bent niet de enige die 5 minuten te laat bent, al die andere mensen in de trein zullen ook 5 minuten later dingen gaan doen die ze al veel eerder hadden kunnen doen. Het kan ook zo zijn dat door die 5 mintuen mensen hun plannen helemaal om moeten gooien omdat de geplande actie niet meer door kan gaan. Maar deze wijziging van plannen hefet dan ook weer invloed op andere mensen want die moeten ook hun plannen aanpassen. Ik weet eigenlijk niet precies waar ik heen wil met dit verhaal maar ik vind het interessant om over na te denken wat je nu eigenlijk met je leven doet en hoe het kan veranderen door andere omstandigheden.

Ik ben nog steeds vrijgezel en misschien als de trein nou 5 minuten eerder was aangekomen was ik de liefde van mijn leven tegen gekomen. Maar zoals ik al eerder zei het gaat dan niet alleen om de trein maar alles wat maar enige invloed op je leven kan hebben waardoor je ergens vroeger of later zult zijn. Tijd is maar een raar fenomeen en heeft ontzettend veel invloed op je leven.

Er zijn zoveel scenarios te bedenken over het wel of niet in aanraking komen met iemand anders zijn leven. Als iemand eerder in aanraking was gekomen met die terroristen dan had de aanslag op het WTC misschien wel verholpen kunnen worden, of zou het dan zo zijn dat het uiteindelijk toch wel zou gebeuren maar dan op een ander tijdstip en door iemand anders? Misschien had een autoongeluk wel nooit kunnen gebeuren als de veroorzaker net iets later was vetrokken, of was het ongeluk dan toch gebeurd maar met iemand anders op dezelfde plek of op een andere plek met dezelfde persoon? Stel dat je toekomstige vrouw, voordat jullie elkaar ontmoet hebben, 10 minuutjes later komt omdat ze in de file staat en in plaats van jou iemand anders tegen komt waar ze verliefd op wordt. Is het dan niet meer je toekomstige vrouw of zul je uiteindelijk toch wel bij elkaar komen?

Ik kan hier uren over nadenken zonder ergens concreet op uit te komen. Ik bedoel alleen maar te zeggen dat elke leuke vrouw die dit leest en toevallig ook dagelijks tussen Eindhoven en Tilburg reist haar ogen goed open moet houden omdat ik op datzelfde moment kan verschijnen en er een mooie toekomst in het verschiet voor ons beiden ligt. Waarschijnlijk zal ik je niet herkennen, maar spreek me maar gewoon aan, en als ik toevallig die dag te laat ben door de NS, dan ben ik er de volgende dag waarschijnlijk gewoon weer voor een nieuwe kans.

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

3 reacties

Reageren?

%d bloggers liken dit: