Mijn Leven

De Allerbeste Wensen

It’s the most wonderful time of the year. Of ja, dat zeggen ze in het liedje. Net als in alle andere liedjes die te maken hebben met de kerstdagen. Er wordt gezongen over een witte kerst, een mooie kerst samen, de schitterende kerstgedachte, vrede op Aarde en meer van dat soort ongein. Nou, op dit moment is het eerste kerstdag en naar mijn mening is het maar een rare periode.

Het begint natuurlijk al weken vantevoren. Net als de goede Sint het land uit is, verschijnt opeens overal de afbeelding van de kerstman. Op tv worden mooie emotionele kerstfilms vertoond en op de radio worden alle kerstnummers tot in den treure herhaald. Iedereen weet zo onderhand wel hoe de nummers van Mariah Carey en Wham gaan en toch worden ze elk jaar weer uit volle borst meegezongen. Wat mij opvalt is dat er zo weinig nieuwe kerstnummers uitgebracht worden die ook overal ter wereld meegezongen kunnen worden. Op dit moment doen Guillermo en Tropical Danny een gooi naar wereldfaam door middel van een kerstnummer, maar ook dat zal nooit een klassieker worden vrees ik.

Dat is dus al 1 ding van vroeger dat nooit meer geevenaard zal worden, klassieke kerstnummers. Zoals ik net al zei komen tegenwoordig ook weer alle kerstfilms op televisie. Maar is er de laatste tijd een goede kerstfilm uitgebracht waar heel het gezin naar kon kijken? Volgens mij was de laatste film die we gezamenlijk met kerst gekeken hebben Home Alone. Helaas probeerden ze daarna nog deel 2 en 3 te maken maar ook die kon nooit meer het hoge niveau halen van de eerste film. Ook het aloude verhaal van Charles Dickens ‘A Christmas Carol’is verzonnen en geschreven en verfilmd en vermuppetst, dus ja, echt goede, nieuwe en innovatieve ideeen wat betreft de kerstgedachte zijn er niet meer… Misschien moet ik met mijn creatieve talent maar eens gaan zitten voor een nieuw kerstverhaal. Beetje jammer dat het al kerst is nu en dat het dus maar een goed voornemen voor 2007 moet zijn.

Goede voornemens ja, slechte gewoontes die mensen willen veranderen of dingen die mensen altijd nog wel hebben willen doen. Stoppen met roken, meer sporten, gezonder leven en minder drinken staan altijd hoog op de Goede Voornemens Top 10 lijst. Maar dat is meestal voor het nieuwe jaar en daar zijn we nog niet, eerst nog ff door de kerstdagen heen zien te komen.

Mijn dagen met kerst zijn gevuld met wachten en eten. Meer komt er eigenlijk niet bij kijken. Wachten totdat het weer avond is zodat we weer bij het volgende feestmaal kunnen verschijnen. Het lijkt wel alsof dat de kerstgedachte is van tegenwoordig, zo veel mogelijk eten zodat je er weer voor een jaar tegenaan kan. Maar niet iedereen viert kerst zoals ik doe. Zo heel af en toe gaan mensen nog naar de kerk. Nog zoiets dat ik eigenlijk niet begrijp.

In een jaar zitten 365 dagen, 362 dagen daarvan is het geen kerst (Als je kerstavond ook meerekent). En op geen een dag van al die dagen in een jaar gaat men in dat grote gebouw met die klok erop zitten. Een kerk wordt genegeerd en alleen bezocht bij incidentele trouwerijen of begrafenissen. En opeens, omdat het zo hoort, wil men opeens naar de kerk om de kerstmis te volgen. Opeens moeten alle gedachtes goed zijn, biechten, bidden en meer van dat hypocriete gedoe. Wat wil men hier nou mee bereiken? Twee uur lang vermaakt worden door een oude man in een jurk? Een goed gevoel krijgen omdat je in het huis van god bent geweest? Denken dat je nu weer een streepje voor hebt bij de Almachtige en hopen op vergiffenis voor al je slechte dingen zodat je er weer voor een jaar tegenaan kunt? Ik snap het nut er niet zo van en ik heb ook geen zin om twee uur lang stil te zitten op een houten bank waar m’n bips pijn van gaat doen. Tevens lust ik geen slok wijn of zo’n droge hostie want eet al genoeg bij het driedaagse zittend buffet dat kerst heet.

Vroeger was kerst nog mooi, in de tijd dat het buiten nog mooi wit was door alle sneeuw en dat de grote kerstboom vol met lichtjes nog iets van magie in zich had. Maar helaas zijn die tijden ook voorbij. Er zijn tegenwoordig mooie fluorroze, oranje of groene kunstbomen te komen, pimp my christmas tree heeft toegeslagen. Hoe meer blingbling in je boom, hoe beter. Ook van sneeuw is niets meer te bekennen. Mooi effect dat broeikaseffect. Sneeuw zal er niet snel meer inzitten, schaatsen kan alleen nog op speciale ijsbanen en tis eigenlijk alleen nog maar echt koud omdat hippe kleding nooit dik genoeg is.

Maar ok, zoals ik al zei het is nu eerste kerstdag en ik verveel me kapot. Kerst is helemaal niet meer zo speciaal als dat het vroeger was en dat vind ik jammer. Met vroeger bedoel ik de tijd dat ik klein was, ehm jong bedoel ik. Toen we nog met de hele familie bij elkaar zaten, lekker gezellig met alle neefjes en nichtjes. De tijd dat het leuk was om de kerstboom op te tuigen, is weer eens wat anders dan iemand aftuigen. De tijd dat er een week lang cadeautjes onder de boom lagen en je elke dag benieuwd was wat je zou gaan krijgen. Af en toe een keer stiekem voelen en schudden met je cadeautjes om te raden wat erin zat. De tijd dat je nog zo’n kalender kreeg waarbij er onder elke dag een chocolaatje zat en dat je elke dag halsreikend uitkeek naar het moment om je chocolaatje op te eten.

Of dat je ’s morgens bij het wakker worden de tuin in keek en daar zag dat heel de tuin bedekt lag onder een laag dikke sneeuw en dat je zo snel mogelijk jezelf in de kleren hees om in de tuin te gaan spelen en sneeuwpoppen maakte en sneeuwballen gooide. Voor de jeugd onder jullie: vroeger was het echt mogelijk om door middel van sneeuw, dat is bevroren waterdeeltjes, op te rollen totdat je grote ballen kreeg, als je dan 2 of 3 van die grote ballen op elkaar deed kreeg je een pop waar je 2 ogen op plakte en dan was het een echte sneeuwpop. Zolang het koud genoeg bleef, bleef die pop ook staan. Ook werd er vroeger nog echt gespeeld in de sneeuw. Buiten spelen is met meerdere mensen de straat op, daar een balletje sneeuw pakken en dat naar elkaar gooien. Heel wat anders dan binnen in de kamer virtueel elkaar doodschieten met volautomatische machinegeweren. En na een half uurtje waren je vingers dan zo koud en deden ze zoveel pijn als je ze wilde bewegen dat je wel moest stoppen. Naar binnen en je vingers opwarmen aan een heerlijk bekertje warme chocolademelk. Ja vroeger was alles beter zeggen ze dan. Zelfs raamversieringen zie je niet meer zo snel. Op de basisschool kregen we dan een vel papier en moesten we dan een figuurtje uitknippen en dat weer ergens opplakken en dat mocht je dan mee naar huis nemen en dat plakte je op het voorraam van je huis. Ook de kerstkaarten worden minder. Ik kan me nog tijden herinneren dat hele deuren of muren volhingen met kaarten van mensen die je een fijne kerst en een gelukkig volgend jaar toe wensten. Zelfs moest je dan natuurlijk ook al die mensen weer een kaartje sturen en zo had je wat te doen de week voor kerstmis. Tegenwoordig krijg je een smsje of emailtje met een standaardkaartje. Het valt gewoon allemaal een beetje tegen.

Door al die dingen die we tegenwoordig missen, is kerst gewoon niet zo leuk meer. We leven teveel in de geschiedenis om te genieten van het nu. Zo hee, wat een poetische zin, goed onthouden! Genieten gaat nu heel anders. Tegenwoordig genieten we van het vele eten en vanavond mag ik weer de kroeg in waar ik ga genieten van enkele alcoholische sapjes. Eerst nog eventjes eten bij mn zusje die voor het eerst een kerstmaal in elkaar gaat toveren. Ik wil jullie bij deze allemaal nog een fijne kerst toewensen en alvast een gelukkig 2007. Succes met eten en nog meer succes bij alle goede voornemens die hooguit een maand zullen duren. Misschien dat 2007 wél een oude vertrouwde kerst gaat brengen, dat wordt in ieder geval mijn goede voornemen.

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: