Mijn Leven

Bulgarije: Het land van tegenstrijdigheden

Ik ben nu enkele dagen terug uit Bulgarije en ik denk dat het daarom hoog tijd is om hier een klein verslagje te zetten van hoe het is geweest. Voor mij was het de tweede keer dat ik naar vakantieland Bulgarije vertrok. Je zou dan denken dat je de eerste keer wel alles gezien hebt en dat de tweede keer meer van hetzelfde is. Nou, ik kan je nu vertellen dat dit niet het geval is. Ik denk dat Bulgarije een land van tegenstrijdigheden is, van rijk naar arm, van hitte naar vervelend weer, van lol op stap naar ziek in bed. In het aankomende stukje zal ik vertellen wat ons allemaal is gebeurd in de afgelopen twee weken dat wij in Bulgarije zaten.

Het boeken van de vakantie ging al op een vreemde manier. Tim en Denice hadden een mooi hotel gezien op internet en belden of dit nog vrij was om te reserveren, maar helaas kon dit niet meer telefonisch omdat het al vol zat. Dus probeerden zij het maar eventjes via internet en toen lukte het opeens wel. Voor slechts 515 euro konden wij 15 dagen lang all-inclusive in een 4sterren-hotel in Sunny Beach, Bulgarije vertoeven. Geen geld natuurlijk en dus vertrokken wij vol goede moed richting het zonnige Bulgarije.

Op het nieuws hadden wij reeds vernomen dat er binnen 1 maand maar liefst 2 hittegolven waren, dat mocht wat beloven dus. In onze koffers stopten wij niets dan zomerse kledij omdat wij hoopten dat het 24 uur per dag een aangename temperatuur zou zijn. Tim was twee keer (heen en terug) de persoon met de meeste bagage (om en nabij de 25 kilo) in de grootste koffer, een twijfelachtige eer.

Waar wij vorig jaar nog ongeveer de enige Nederlanders in Bulgarije waren, was het nu een feest der herkenning. Al op Schiphol kwamen we de eerste bekenden tegen die ook naar Bulgarije vlogen. Na 15 dagen bleken dat er veel mensen uit Geldrop waren, enkele bekenden uit Nuenen en wat verdwaalde bekende Utrechters. Op zich niet vervelend natuurlijk, want 15 dagen lang met z’n vieren doorbrengen kan ook wel gaan vervelen.

Is de vakantie goed bevallen? Ik denk van wel ja, er waren veel goede momenten, maar ook veel mindere momenten. Het was dit jaar voor het eerst dat ik met mijn vriendinnetje op vakantie ging. En dat is gewoon eventjes wennen, hoe je het ook went of keert. Je vindt elkaar natuurlijk ontzettend leuk, maar om nou echt 15 dagen lang 24 uur per dag elkaar leuk te vinden, is een ander verhaal. Er waren af en toe wat irritaties maar geen uitdehandlopende conflicten. Hierdoor durf ik best te zeggen dat het wat dat betreft, goed bevallen is om met haar op vakantie te gaan. Ik weet gewoon dat ik af en toe best een moeilijk mannetje kan zijn en heb daarom ook diepe respect voor haar dat zij het met mij vol heeft weten te houden.

Ik heb eigenlijk geen zin om een gedetailleerde beschrijving van de vakantie te geven, er zijn zoveel dingen gebeurd dat het dan een veel te lang verhaal zou worden. Bulgarije is gewoon een vreemd land en daar hoort dan ook een vreemde vakantie bij.

De levensstandaard is daar lager dan hier in Nederland en dat merk je aan veel dingen. Zo kun je daar een liter benzine halen voor minder dan 1 euro. Het bier in de supermarkt is bijna net zo goedkoop als het water. Grote cocktails die vol zitten met alcohol kosten slechts 3 euro en als je pech hebt is het ook nog eens ‘happy hour’ en krijg je er twee voor dat geld. Voor ongeveer 10 euro heb je ’s avonds een hoofdgerecht, zoals een biefstuk en dat is allemaal erg goed weg te krijgen. Als je ‘s nachts op straat aangesproken wordt door ‘een dame van lichte zeden’ kun je voor ongeveer 10 euro een half uurtje intiem plezier hebben. Taxiritjes kosten ongeveer tussen 5 en 10 euro, tenzij je een chauffeur hebt die je probeert af te zetten en je op een verkeerde plaats afzet (letterlijk en figuurlijk dus). Het is er dus allemaal redelijk goedkoop en dat is dus wel een pluspunt van dit land.

Maar omdat alles zo goedkoop is, is er ook veel armoede. Zwervers die midden op straat zitten en een ziek(lijkend) kind op hun schoot hebben. Overal op de boulevard zitten kleine kinderen met een soort van instrument die bedelen om geld. Ik denk dat zij dit geld gebruiken om echt muziekles te krijgen want van alle kleine straatartiestjes kon niemand echt ook maar 1 noot spelen.

Maar naast alle armoede, viel ook de ontzettende rijkdom op. Om te beginnen waren echt veel megagrote hotels, compleet met oprijlaan voor alle dure bolides. En die reden er ook genoeg rond. Zo hebben we enkele Ferrari’s gezien, wat verdwaalde Porsche’s, de nieuwste Audi’s en natuurlijk mochten ook de nieuwste wagens van Mercedes en BMW niet ontbreken.

Erg tegenstrijdig dus als je deze twee zaken zo naast elkaar zet. Wat nog meer vreemd was, is de manier waarop ze allemaal aan geld proberen te komen daar. Er liepen verschillende figuren met slangen rond en als je daarmee op de foto wilde dan moest je daarvoor betalen. Naast de slangen zagen wij een echte krokodil (compleet met tape over zijn mond) en een heuse fotogenieke egel. Op het strand liepen elke dag mensen in van die grote pakken rond. Spiderman, Spongebob of andere figuren uit televisieland lieten zich graag fotograferen voor geld. En dat dan met temperaturen van boven de dertig graden.

Aan hygiëne doen ze blijkbaar niet daar. Op elk hoekje van de straat staan kleine geïmproviseerde tentjes waar je van allerlei voedsel kon halen. Kipkebab, pizzapunten of pannenkoeken, het wordt allemaal á la minuut voor je klaargemaakt. Het smaakt op zich allemaal wel, je moet je alleen niet afvragen of Rob van de Keukenpolitie hier wel vrolijk van wordt. Zo zitten er nog de nodige etensresten aan de bakplaat en wordt de kebabhouder gewoon met allesreiniger schoongemaakt terwijl het vlees nog rustig rond aan het draaien is. Wij hebben eenmalig geluk gehad met de pizza want die werd toevallig vers voor het raam gelegd en smaakte daarom nog erg goed. Maar de meeste pizza’s liggen gewoon enkele dagen onder een lamp voor een glazen ruitje, niet de beste condities om iets lekker te laten smaken.

Misschien ben ik door dit eten wel ziek geworden, misschien lag het wel aan de drank. Ik weet het niet en zelfs de dokter wist het niet na twee bloedonderzoeken en een urinetest. Ze kon niets vinden en stuurde me weer naar huis met wat pilletjes voor mijn maag. Na allerlei onderzoeken en lichamelijke testen tastte ze volledig in het duister over wat de oorzaak voor mijn problemen was. Ik heb 4 dagen niet kunnen eten van de maagpijn, had het steeds warm en koud en daardoor kippenvel, moest ontzettend veel zweten zodat het in riviertjes over mijn voorhoofd liep, en zo ging het nog wel ff door met vervelende kwaaltjes. Maar hierdoor mocht ik wel in een echte originele Bulgaarse ambulance naar een dokterspost om mijn bloed te laten prikken. Nou ja, originele Bulgaarse ambulance, het was een uit Duitsland geïmporteerd busje dat waarschijnlijk als ambulance had gediend in de jaren zestig ofzo. En ik heb nog nooit mijn bloed laten onderzoeken, laat staan in een land als Bulgarije waarvan je niet weet of ze de naalden gewoon op straat vinden. Maar mijn testen waren allemaal goed en kon ik dus met een gerust gevoel en met Bulgaarse pillen terug naar mijn hotelkamer. Best apart als je iets moet slikken maar waar je de bijsluiter niet van kan lezen. Op goed vertrouwen heb ik ze maar genomen en ik moet zeggen dat ik na 5 dagen niet zo heel erg veel last meer had. Maar ja, als je enkele dagen in je vakantie ziek bent dan is dat natuurlijk nooit leuk.

Ook niet voor Denise, die dus enkele dagen met mij door moest brengen terwijl ik ongezond, uitgehongerd, en verveeld op mijn kamer bleef liggen. Best knap dat ze dat vol heeft weten te houden.

Bulgarije is gewoon een vreemd land en je kijkt er echt je ogen uit. Een groot reuzenrad bij een discotheek, zwembaden in discotheken. Treintjes, koetsen, fietstaxi’s die je overal heen willen brengen. Om de zoveel meter een tattoo-winkeltje waar mensen zich echt een plakplaatje op laten zetten. Proppers die je naar binnen willen lokken met voedsel en gratis drank en dat proberen te doen in allerlei verschillende talen. Grote uithangborden in het Engels met ontzettend veel taalfouten. Winkels met de nieuwste films zoals The Simpsons op DVD terwijl die hier nog in de bioscoop moeten komen (en dit dus nooit legaal kan zijn, maar dat zij wel een echte winkel zijn). In 1 maand waren er twee hittegolven maar als wij arriveren is het er noodweer en heeft Sunny Beach opeens last van overstromingen!

En zo kan ik nog wel ff doorgaan met opnoemen. Maar neem maar gewoon van mij aan dat het een land is vol tegenstrijdigheden. Een leuk maar raar land en zeker een aanrader voor als je nog eens goedkoop en leuk op vakantie wilt. Ik heb me prima vermaakt ook al was ik niet in topvorm. Maar ik ben blij dat het toch zo gegaan is, ook al zijn er dingen die we liever anders hadden gezien, maar ik zou het zo nog een keer willen doen!

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: