vv Geldrop

Zonder Balbezit Kan Je Niet Scoren….

Daar zat ik dan, midden op het veld in de middencirkel. Ik voelde een pijnscheut in mijn bovenbeen bij elke beweging die ik maakte. Als ik en stap zette voelde ik dat doortrillen in mijn fragiele neus. Ik had las van heel mijn lichaam maar toch zou ik het voor geen goud willen missen. Ik heb het over het wekelijkse amateurvoetbal wat ik beoefen en dit stukje tekst is dan ook bedoeld voor de mensen uit mijn schitterende voetbalelftal.

Om nog eventjes terug naar de situatieschets te gaan. Het was laat op de avond, ik schat zo rond een uur of 9 dat ik mijzelf daar bevond. De temperatuur was aangenaam vergeleken met de afgelopen twee weken. Mijn voetbalschoenen voelden wat onwennig aan omdat ik ze niet meer zo vaak heb aangehad. Ik voelde de scheenbeschermers tegen mijn schenen aandrukken en met de mouw van mijn jasje veegde ik de druppeltjes zweet van mijn voorhoofd. Ik keek om mij heen, de groep was verdeeld want sommige jongens waren de bal aan het hooghouden, anderen stonden geduldig te wachten en de trainer was bezig met 2 jongens die een opdracht niet snapten.

Ik was er maar bij gaan zitten want lichamelijk was ik niet in orde, maar er was nog een reden. De trainer vond het namelijk nodig om tegenwoordig praatsessies te houden tijdens trainingen. Dan pakt hij wat mensen apart en legt het spelletje precies uit. Hij vertelt ze wat er van hen gevraagd wordt en hoe ze dit moeten doen. Dat is natuurlijk helemaal geen verkeerde aanpak maar de rest van het team wordt altijd ongeduldig als het eventjes moet wachten. Het zijn allemaal jonge kerels in de bloei van hun leven en zij willen actie, bewegen, schieten, rennen. Of ja, dat zou je mogen verwachten van ze. In de praktijk valt dit vies tegen.

Ik heb nu 2 wedstrijden mee gespeeld en 2 trainingen mee gedaan en als er 1 ding mij is opgevallen dan is het wel dat het lijkt alsof het team slechter is geworden. Voordat ik vetrok had ik wel het idee dat de organisatie lekker stond, dat iedereen wist wat hij moet doen en dat er voetballend gezien niet zoveel mis was met ons elftal. Maar daar moet ik nu eventjes op terug komen. De eerste training die ik mee maakte wist ik niet wat ik zag. Ik geef toe dat er organisatorisch ook weinig geregeld was, maar de oefenstof die we deden werd niet goed gedaan. Het was de bedoeling om een tactisch spelletje te spelen waarbij balbezit het belangrijkste was. Je hoeft niet als een dolle naar voren te rennen als je de bal niet hebt. De trainer hamert daarom op goed positiespel en het voorkomen van balverlies. Hij probeert mensen in te laten zien hoe ze moeten lopen in balbezit en wat ze moeten doen bij balverlies. Helaas wordt dit door heel veel mensen niet opgepikt. Ik zeg niet dat ik fantastisch ben in de omschakeling maar ik weet wel wat ik moet doen. Dat ik daartoe niet altijd in staat ben heeft natuurlijk andere oorzaken.

Het viel mij op dat mensen maar gewoon liepen, zonder enige idee te hebben van wat zij aan het doen waren. Lopen met de bal en dan pas gaan denken wat er eventueel verder gedaan kan worden. Terwijl voetbal juist anders gespeeld moet worden. Het is belangrijk om vooraf te weten waar je aan begint zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voetbal is geen reactie spelletje maar een actie spelletje. Reactie wordt het wanneer je teveel balverlies hebt en wanneer je dus constant moet reageren op de tegenstander. Hierdoor loop je steeds achter de feiten aan. Dus in plaats van reageren, moeten wij ageren. Ik heb het woord eventjes opgezocht en dan komt er dit tevoorschijn:

age·ren te·gen (ww.)

1 in woord of geschrift optreden, strijden tegen

Niet helemaal wat ik bedoelde, maar het heeft wel met strijd te maken. Maar daar komen we dadelijk op. Ik was dus aan het vertellen over het constant achter iemand aan lopen. Dit was dus zo in de eerste training. Iedereen deed maar wat zonder dat er daadwerkelijk een lijn in zat. Niemand werd op zijn plaats gezet en er werden geen goed uitgespeelde aanvallen opgezet. Het was gewoon die bal inspelen en de ander aan zijn lot over laten. Dit was ook zo het geval in de afgelopen wedstrijd tegen Best Vooruit. Omdat de verdediging heel ver naar voren stond te verdedigen, werden de ruimtes klein op het middenveld, hierdoor werd vaak de lange bal gezocht omdat daar de ruimtes lagen. Maar helaas, wanneer de spitsen in balbezit kwamen, was er geen duidelijk plan wat de middenvelders moesten doen. Hierdoor verliepen de aanvallen chaotisch en mochten we blij zijn dat dhr. R vd Velden in goede en scherpe doen was en tweemaal scoorde.

Ik zat dus in de middencirkel en keek om mij heen. Ik zag wat mensen die stonden te wachten, mensen die naar de coach luisterden en mensen die wat aan het hooghouden waren. Voor mij was dit een duidelijk beeld. Er was geen cohesie, geen groepsverband en dus kan ik in dit stukje tekst ook niet spreken over een team.  Ik weet niet of het toevallig was maar op het moment waarop ik me bedacht wat er fout ging, was iedereen voor zichzelf bezig en dat was voor mij op dat moment typerend.

Dus beste mensen van Geldrop 5, willen wij de aankomende 2 wedstrijden nog 6 punten pakken en willen wij volgend jaar zeker mee gaan doen om de bovenste plaatsen dan moeten er toch wel wat dingen veranderen. Er moet lijn in het spel komen, er moet een groep staan die vertrouwen heeft in zichzelf en waarbij iedereen weet wat ze moeten doen en wat ze aan elkaar hebben. We kunnen allemaal wel een potje voetballen, ik bedoel, iedereen heeft wel zo zijn kwaliteiten, maar zolang we niet als team functioneren, komt daar helemaal niets van terecht.

Een wedstrijd duurt 9 minuten en misschien omgerekend is iedereen zo’n 2 minuten aan de bal, dit betekent dat per persoon de bal zo’n 85 minuten niet in zijn bezit is en hij hier dus geen directe invloed op heeft. Hij kan alleen maar invloed op de bal uitoefenen als hij meedoet aan het spelletje zonder dat hij de bal heeft. Dit betekent dat hij dus actief mee moet doen om er zo voor te zorgen dat meer dan de helft van het totale balbezit in eigen bezit blijft. En balbezit is nu eenmaal belangrijk want wij zijn geen Italiaans team dat geen balbezit hoeft te hebben maar toch altijd weet te scoren. Wij hebben balbezit nodig, en daarvoor zullen we allemaal moeten strijden. Als we dan eenmaal balbezit hebben kunnen we gaan opbouwen, lijn en organisatie in het spel krijgen en daardoor onze kans op een doelpunt verhogen. En daardoor dus ook de kans op een overwinning verhogen.

Ik wilde nog een heel stuk gaan schrijven over strijd in het veld, maar dat komt de volgende keer wel. Ik heb voor nu weer lang genoeg geschreven en ik hoop dat jullie nu een beetje meer in zullen zien dat we het samen moeten doen. Ik wil in ieder geval nog 6 punten deze aankomende 2 wedstrijden maar helaas kan ik dat niet alleen en heb ik jullie hulp daarvoor nodig. Dus aub, doe mee met mij en samen zullen we strijden!

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

3 reacties

 • bruurke

  toch nog maar even gelezen bleek al over de helft te zijn

  wanneer gaan jullie met geldrop 5 over vuur lopen daar krijg je nog eens teamspirit van.

  groeten Emiel

 • Carl

  Okey ik heb er even de tijd voor genomen en moet je eerlijk zeggen dat ik me zelf wel kan vinden in je teksten!! Ik heb ook wel eens het gevoel als we bezig zijn met een wedstrijd dat we gewoon maar aan het rond kijken zijn en niet bij de les zijn. Dit geld ook voor mij zelf! Ik vind wel dat we moeten roeien met de riemen die we hebben en dat ik het overbodig vind om andere mensen d’r bij te halen,het blijft immers “ons” geldop5!! Geert is goed bezig als trainener want hij komt in een diep gezonken schip terecht!! Roel is een zeer goede aanwinst voor ons elftal, ook weet ik dat frank manders per Augustus 2006 niet meer op de vrachtwagen zit dus door de week gewoon mee kan trainen en dat zie ik ook als een voorruit gang! We hebben de krachten alleen collectief moet er het een en ander veranderd worden. Er moet één team staan komend seizoen en dan verwacht ik dat we in de top mee kunnen doen! Er moet gewerkt worden en geaccepteerd en er moeten niet 26verschillende theorieen door elkaar geschreeuwt worden op zondag ochtend! NEE er moeten duidelijke loop lijnen uit gezet worden en het moet duidelijk zijn welke taken je hebt!! Wijk je van je taak af dan vind ik dat een mede speler hier op mag reageren!! Aan motivatie onbreekt het absoluut niet in onze groep… het is het collectief wat onbreekt bij geldrop5 het collectief wat als een walsmachine op het veld lootst over haar tegenstander.
  Carl

  ps; spel fouten niet op letten aub snel getypt.

 • Carl

  Michiel is het ook mogelijk om dingen iets meer samen te vatten zodat mensen zoals ik met wat minder tijd ook jou verhalen kunnen lezen!!
  XXXX

Reageren?

%d bloggers liken dit: