vv Geldrop

Michiel wordt gecensureerd

Het is een schande! In een land waar het vrije woord hoort te regeren, word ik het zwijgen opgelegd! Ik ben monddood gemaakt, ik moest zwijgen want anders zouden er represailles volgen! Ik mocht mijn zegje niet doen, ik mocht mijn mening niet ventileren en op straffe van mijn geplaatste stukje werd ik voor onbepaalde tijd geschorst!

Ik heb het hier over voetbalclub Geldrop die zo met zijn eigen spelers omgaat. Ik ben door de club geschorst omdat ik een stuk tekst geplaatst had op de website van ons elftal over een bepaalde scheidsrechter. Dit stuk tekst ging natuurlijk gepaard met wat emotie en overdrijven zoals ik al mijn teksten schrijf (Niet persoonlijk bedoeld, red).

Maar op een dag ging het balletje rollen. Ik werd opeens beschuldigd van laster en boze vingers wezen mijn kant op. Het stuk tekst heeft een maand lang op de website van Geldrop5 gestaan en er was geen haan die er naar kraaide. Het was een mooi geschreven stuk tekst waarin ik een analogie maakte tussen scheidsrechters en macht. Ik verklaarde dat scheidsrechters hun macht verkrijgen door het aanjagen van angst bij nietsvermoedende spelers die een leuke wedstrijd willen voetballen (Niet persoonlijk bedoeld, red). Met zo’n vergelijking is natuurlijk niets mis, ware het niet dat ik wat persoonlijk werd en de desbetreffende scheidsrechter dit stukje tekst op de site las, al heeft dat een maand geduurd voordat ik er een reactie over kreeg.

Om aan te geven wat ik geschreven heb volgen hier enkele kleine stukjes:

“Capabel, bij machte, geschikt, competent: zomaar wat woorden die betrekking hebben op iets kunnen! Iets, da’s wat anders dan niets!

Ik ga er niet teveel woorden aan vuil maken en dat is nieuw voor mij. Maar ik moet iets schrijven en tegelijkertijd heb ik helemaal geen zin om hier teveel moeite aan te besteden. Maar na gisteren weet ik het zeker. Waarom zijn scheidsrechters van die rare mensen (Niet persoonlijk bedoeld, red)? Missen ze iets in hun jeugd? Worden ze altijd gepest? Worden ze thuis onderdrukt door een sterke moeder of hebben ze niets te vertellen bij hun vriendin? (Niet persoonlijk bedoeld, red) Ik kan me anders namelijk echt niet voorstellen waarom mensen hun macht willen laten zien op het voetbalveld wanneer ze zelf absoluut helemaal niets met het spelletje hebben. In geen geval zijn zij capabel, bij machte, geschikt of competent om fatsoenlijk 90 minuten lang twee teams heerlijk te laten voetballen.(Niet persoonlijk bedoeld, red)

XXXXXXXXXXXXXXXXPersoonlijk stuk over de scheids wat er niet in mag staanXXXXXXXXXXXXXXXX(Niet persoonlijk bedoeld, red)

Ik heb vernomen dat scheidsrechters elke gele kaart die ze geven gewoon door moeten laten gaan van opperbevelhebber Jol en de KNVB. Wat zij niet weten is dat voetballen ook gewoon een sport is en waarbij iets kan gebeuren. Ik weet ook wel dat zware overtredingen bestraft worden maar na zoiets onschuldigs een gele kaart geven vind ik echt belachelijk. In elke wedstrijd gebeurt 100 keer hetzelfde en daar wordt geen aandacht aan geschonken. Tijdens corners wordt getrokken en geduwd en dat wordt bedekt met de mantel der liefde. Maar nee, ik pak 1 keer mijn tegenstander vast en krijg een gele kaart, die me nog geld gaat kosten ook. Wanneer houdt de KNVB eens op met leden uitmelken voor dit soort onzin.

Wat een drama, dat de KNVB zo’n man als scheidsrechter laat fungeren. Zijn er geen selectieprocedures of mag iedereen die het IQ onder 80 heeft scheidsrechter worden? Mensen met een hoger IQ halen het namelijk niet in hun hoofd om scheids te worden. Nee, het is zelfs niet belangrijk om verstand van het spelletje te hebben. Met een fluit in de hand en de macht om mensen te straffen is genoeg om wekelijks in een strak pakje 22 welwillende mannen te terroriseren. Want dat is het gewoon, een scheidsrechter is een terrorist in het veld (Niet persoonlijk bedoeld, red). Door middel van angst probeert hij macht af te dwingen en bij het minste of geringste ontploft hij. Net alsof alle zelfmoordterroristen precies weten hoe het Midden-Oosten conflict in elkaar zit, nee, zij geloven in een heilig doel. Zij hebben niet het empathisch vermogen om na te denken over het gevoel van anderen, zij willen alles doen om in hun doel te slagen. Scheidsrechters weten vaak ook niet wat er leeft onder de mensen en houden totaal geen rekening met de voetballers en het spelletje. Geconcentreerd op eigen geluk, het zijn van iemand voor 90 minuten, fluiten zij alsof hun leven ervan af hangt.(Niet persoonlijk bedoeld, red)

Ik heb er schoon genoeg van dat mijn wekelijkse plezier verpest wordt door zo’n mannetje. Dat hij wormen uit elkaar gaat trekken of mieren gaat verbranden met zijn vergrootglas, om zo aan zijn gerief te komen in plaats van arme studenten geld af te troggelen. Ik stel voor dat we gaan staken, als voetballers! Weg met het idee dat we blij moeten zijn dat iemand op zijn vrije dag ons wil fluiten! In Nederland spelen duizenden mensen bij deze bond en dat betekent dus ook duizenden betalende leden. Dan kan de KNVB echt wel wat geld vrij krijgen om fatsoenlijke mensen op te leiden of om wekelijks falende scheidsrechters te laten liquideren door Oost-Europese huurmoordenaars.(Redactioneel commentaar: bedoeld als satire, niet echt natuurlijk)

Voor mij is de maat vol, ik vind dat het tijd is voor actie, weg met niet-capabele scheidsrechters (Niet persoonlijk bedoeld, red)! Weg met deze terroristen! Leve onze vrijheid!

p.s. wil iemand mij financieel steunen in het betalen van mijn boete?”

Deze column stond dus al een maand lang open en bloot gepubliceerd op onze website van Geldrop5. Maar toen begon het, vanuit het bestuur werd onze webmaster verplicht om het stuk tekst van internet te verwijderen, onze leider werd ingeschakeld en er werd hem verteld dat dit niet door de beugel kon. Er werden vergaderingen binnen de club gehouden waarin over mijn lot beslist werd. Scheidsrechters zaten overspannen thuis en weigerden om ons team te fluiten. Mensen buiten de club stuurden brieven naar de KNVB om mijn gedrag aan te kaarten en om te kijken wat voor sancties er konden volgen! Ik werd op het matje geroepen en moest verantwoording afleggen aan de clubleiding. De goede naam van Geldrop werd naar beneden gehaald en ik miste elk gevoel van moreel of ethiek of weet ik veel waar ze me van beschuldigden! De uitkomst was dat ik voor onbepaalde tijd geschorst was. Ik had het dus weer mooi voor elkaar! Ik denk echt dat ik de eerste amateur speler ben, in de gehele geschiedenis van het voetbal, die geschorst wordt omdat hij een stuk tekst op de website zet! Op zich best wel een eer en ik ben er nog trots op ook! Ik zou geschorst blijven tot ik mij verontschuldigd had.

Ik moest een brief schrijven waarin ik afstand zou doen van mijn tekst. Ik moest uitleggen dat het niet zo bedoeld was en ik moest duidelijk aangeven dat het slechts komisch bedoeld was. Ik maakte een knieval en besloot om een schitterende brief te schrijven. In deze brief nam ik gedeeltelijk afstand van mijn woorden en alle ontstane commotie:

“Geachte leden van het bestuur, scheidsrechters en iedereen die zich maar aangesproken voelde,

Ik schrijf deze brief naar aanleiding van alle commotie rondom een stukje tekst dat op de website van Geldrop5 te zien was. In dit stukje tekst, genaamd “Scheidsrechters zijn terroristen”, heb ik wat geschreven en dat is bij een aantal mensen in het verkeerde keelgat geschoten.

Het verhaal heeft in totaal 4 weken op de site gestaan zonder dat iemand er iets van zei. Het balletje is toen gaan rollen en opeens was er een crisis binnen Geldrop. Nu is het altijd leuk als een stuk tekst spraakmakend is, maar niet zoals op de manier hoe het nu was. Veel mensen, scheidsrechters in het bijzonder, voelden zich persoonlijk aangesproken en ‘op hun pik getrapt.’

Maar ik ben van mening dat dit ophef om niets is. Ik pretendeer niet dat het ‘waar’ is wat ik typ, ik bedoel er verder niets mee en het is al helemaal niet bedoeld om enkele mensen zo erg op de kast te krijgen. Het is puur bedoeld als vermaak en zo moet het ook gezien worden. Het is absoluut geen serieuze aanval op welke scheidsrechter dan ook of iemand binnen de club.

Sorry dat het allemaal zo gelopen is. Ik zal proberen in de toekomst om mijn stukken tekst op een iets andere manier te schrijven, zodat het wat duidelijker is dat het om satire gaat. Ik blijf namelijk zeker schrijven wat ik vind en denk en dat zal ook zeker op de website gepubliceerd worden.

Met vriendelijke groet,

Michiel de Ruijter

Geldrop5”

Schitterende verontschuldiging toch? Of ja, ik neem wel afstand van de ontstane commotie, niet van wat ik heb gezegd. Toch apart, ik ben nog niet eens journalist en kom nu al in de problemen met mijn stukken tekst. Wat ik nu gehoord heb, is dat sommigen van de club het er nog steeds niet mee eens zijn. Zij vinden dat ik niet genoeg heb gedaan om mijn excuses aan te bieden. Maar mijn opzet is geslaagd, want de desbetreffende scheidsrechter krijgen we niet meer en dus heb ik ook geen aanleiding meer om daar een stuk tekst over te schrijven. Nee, beste lezers, ook dit is grappig bedoeld en moet je niet te serieus nemen. Het is niet persoonlijk bedoeld hoor, echt waar niet! Maar nu dit gebeurd is, kunnen we dus de rest van de wantoestanden in de club naar boven brengen. Op naar de volgende schorsing! En dat alles na een aanleiding van een stukje tekst…

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

4 reacties

 • Willy

  Beste Michiel,

  Tijdens het googlen kwam ik jouw stukkie tegen. Jij nodigt de lezer uit om te reageren en alhoewel het stuk van mei 2007 is, als buitenstaander wil ik dat nog graag doen. Anders had je het wel van je blog verwijderd, toch?

  Uiteraard mag jij een mening hebben en deze ventileren. Daarom kan ik me ook niet vinden in de uitspraak van “Geldrop” dat je niet meer mag publiceren.
  Alleen denk ik dat jouw stuk niet objectief is en heb ik de mening dat jij wel heel erg ingenomen met je zelf bent. (Niet persoonlijk bedoeld!) Vooral dit laatste kan ertoe leiden dat je denkt dat alleen jouw mening de enige juiste is en anderen deze mening moeten delen.
  Waar je eens rekening mee moet houden is dat ook anderen hun best proberen te doen maar daar altijd een derde bij nodig heeft. Een slechte scheidsrechter kan door toedoen van 2 goede teams toch een goede wedstrijd fluiten!
  Helaas ben jij volgens mij geen teamspeler maar een echte individualist (Niet persoonlijk bedoeld?). Alleen jíj wordt geraakt terwijl jíj het toch zo goed voor hebt.
  Je zult toch rekening moeten houden met het orgaan waar je dergelijke stukken plaatst. Ook zij hebben gedragsregels opgesteld en daar zul jij je als lid aan moeten houden. Doe je dat niet mogen zij maatregelen nemen. Wil jij dat niet zul je een ander orgaan moeten zoeken.
  Ook begrijp ik jouw humor niet helemaal maar dat zal natuurlijk meer een gebrek van mij zijn dan jouw humoristisch talent (Niet persoonlijk bedoeld?).

  PS : ik ben geen scheidsrechter.
  En als ik dat zou doen denk ik dat ik een slechte zou zijn.
  Net zoals jij een slechte journalist zou zijn (Niet persoonlijk bedoeld?)

  Wel wens ik je veel persvrijheid en geef je het voordeel van de twijfel en denk dat je ook goede stukken kunt schrijven.

  Met groet.
  Willy

 • Jutka

  Toppertje!!! gaat wel ver daar hoor bij dat geldrop, maar ik ben weer eens trots op je!
  Maar goed dat ik niet meer voetbal anders mocht ik nu ook niet meer komen,
  :cwy:

 • Michiel

  Tsja, het werd allemaal een tikkeltje te serieus genomen op de club. Da’s gewoon bijna niet voor te stellen! Maar ik wil de club niet weer tegen hun zere been schoppen maar heb het stukje nu opnieuw geplaatst en duidelijk gemaakt dat het niet persoonlijk bedoeld is. Dan moeten ze het toch wel snappen, lijkt me? :whistle: :cool:

 • bruurke

  Ha bruurke, wat een trieste bedoeling dat over zo’n stukje tekst zo’n commotie wordt gemaakt ik zou niet eens meer voor die club willen voetballen. Maar je weet ook dat vasthouden niet mag dus is het gewoon een gele kaart die je zelf moet financieren.

Reageren?

%d bloggers liken dit: