PR & Content

Kramp in mijn vingers tijdens het livebloggen

Of ik even wilde livebloggen tijdens het B2B Marketing Forum 2013. Geen probleem natuurlijk, want schrijven is nog steeds mijn ding. Graag zelfs dus! De opdracht was duidelijk: een beschrijving geven van de dag, van de sessies van de belangrijke sprekers, foto’s maken ter ondersteuning en ondertussen ook Twitter in de gaten houden. Het heeft me wat kramp in mijn vingers gekost, maar dit is het resultaat.

De eerste spreker van de dag is filosoof Nick Southgate. In zijn presentatie ‘The surprising science of the expert decision maker‘ vertelt hij hoe mensen beslissingen nemen. Het komt misschien wat vreemd over, maar een filosoof en B2B samenbrengen blijkt een goede keuze. In een klein uur vertelt Southgate over het verschil tussen langzaam en snel denken. Dit is belangrijk omdat het aan de basis ligt van hoe mensen beslissingen nemen: complexity vs. simplicity.

Volgens Nick wil de consument eigenlijk een simpele keuze, maar in B2B vraagt men vaak wáárom men voor iets kiest. Daar zit de koper helemaal niet op te wachten, volgens Nick. Er is een verschil tussen de perceptie van de consument en de perceptie van de verkoper. Hoe krijg je dat verschil zo klein mogelijk? Maak de keuze voor de klant eenvoudig, is zijn advies.

De eerste spreker heb ik overleefd als liveblogger. Het is wat lastig om te schakelen tussen het luisteren naar het Engels en het typen in het Nederlands. Of ja, het foutloos typen. Want ik wil het verhaal zo snel mogelijk op de website publiceren, want anders heet het geen livebloggen meer. Mijn tactiek: eerst schrijven, publiceren, controleren op typefouten en verversen. Het kan dus zijn dat mensen wat slordigheden zien, maar dat is daarna (in de meeste gevallen) aangepast. En ondertussen ook nog even tweeten waar ik mee bezig ben natuurlijk. Ben ik geslaagd voor de eerste test? Volgens anderen wel:

Wanneer Nick klaar is met zijn verhaal, kunnen de bezoekers zich opsplitsen en hun eigen weg kiezen. Er zijn case studies in verschillende ruimtes, een masterclass en in het restaurant worden rondetafelgesprekken gehouden. In de grote zaal begint Pamela Pauwels haar verhaal over Philips Healthcare en innovatie. Een heel goed verhaal, maar als liveblogger wat moeilijker om levendig te beschrijven. Het is wat technisch. Tijd om te switchen van plek. Ik kan maar op één plaats tegelijkertijd zijn en ik moet een keuze maken wat ik wil zien en wat ik kan beschrijven.

In het restaurant lenen de rondetafelgesprekken zich beter om te verslaan. Het zijn gesprekken tussen acht deelnemers over diverse onderwerpen. Ik sta even te luisteren bij Albert Jan Huisman van advocatenkantoor Kennedy van der Laan over content marketing in de juridische wereld.

Hij loopt vaak tegen het probleem dat het taalgebruik te juridisch is om te publiceren. Hoe zorg je ervoor dat je content relevant is voor de doelgroep? Albert Jan: “Vraag aan klanten waar ze ‘s nachts wakker van liggen, waar zoeken ze hun informatie, wat ze van je willen, enzovoorts. Praat. Zorg ervoor dat je een beeld van je doelgroep hebt en pas je content daar op aan.”

Dus doelgroepgericht schrijven en eenvoudig bereikbaar maken van de content, dat is in het kort zijn boodschap over content markting.

Als liveblogger is een gesprek tussen acht personen wat moeilijker om bij te houden. Het onderwerp verspringt snel en het is belangrijk om de rode lijn vast te houden. Toch maar voor de zekerheid even vragen of het gelukt is:

De pauze is een aangename rustperiode. Het is toch best lastig om continu geconcentreerd te zijn, om te luisteren naar de verhalen, om het belangrijke punt te filteren en om het verhaal leesbaar te schrijven. De drie jaar journalistieke ervaring komen me goed van pas.

Na de bekendmaking van het onderzoeksrapport van TNS NIPO en spotONvision is het tijd voor spreker Mike Volpe en zijn verhaal over de liefde voor marketeers. In aanloop naar het B2B Marketing Forum heb ik hem mogen interviewen over dit onderwerp en toen was ik al enthousiast. Nu ik hem live zie, word ik alleen maar enthousiaster.

Hij legt uit dat mensen veranderd zijn en dat marketeers zijn blijven hangen in hun gedrag. Consumenten hebben tegenwoordig veel meer zelf invloed op wat voor informatie ze ontvangen. De consument is aan de macht, in tegenstelling tot vroeger toen marketeers alles kon afvuren op hen. Door het spammen kreeg iedereen hekel aan marketing en het is tijd om dat weer om te draaien. ‘Be more lovable!’ Hoe? Dat kan door het bieden van content en context.

Wat is content bij inbound marketing? Jij vindt geen klanten, klanten vinden jou. Denk als een mediabedrijf: doe zoveel mogelijk. Weet wat je klant wil lezen en biedt die content aan. Denk daarbij aan blogs, interactieve tools, foto’s en infographics, video en podcasts, whitepapers. Uiteindelijk levert je dat veel verkeer op. Bij Hubspot bijvoorbeeld leveren oude artikelen 70% van het totale internetverkeer op. Hoe meer content je hebt, hoe meer leads dat zal opleveren.

Door naar context bij inbound marketing. Weet wie je klant is! Ken de buyer persona en weet wat er speelt bij de andere partij. Als je iemand beter leert kennen, moet je die kennis gebruiken in je gedrag naar die persoon toe. Gepersonaliseerde websites zijn daarom erg belangrijk. Bouw een goede relatie op met je klant zodat je weet wat hij wil/zoekt en vergeet die informatie niet. Zo bouw je een goede relatie op met je klant. 

Het blijkt dat meer mensen het verhaal van Mike waarderen.

De volgende sessie is van John Watton en gaat over gedragsmarketing. Zijn verhaal gaat nog een stapje verder dan het verhaal van Mike Volpe. Zijn boodschap in het kort: marketing moet juist nog persoonlijker, het moet echt een 1-op-1-relatie worden. Met de technologieën van tegenwoordig is dat voor een groot gedeelte automatisch te realiseren.

Het livebloggen gaat me steeds beter af, want het wordt steeds eenvoudiger om het verhaal goed op de blog te krijgen. Dat komt misschien ook door het heldere verhaal van de spreker. Het vertrouwen in mijn eigen kunnen krijgt namelijk een dreun als Meta Karagianni aan het woord komt. Zij spreekt over het huwelijk tussen sales en marketing. In een eerdere blog schreef ik daar ook over en ik dacht dat dit me wel zou lukken, na vijf minuten was er van dat vertrouwen niet veel meer over.

Het verhaal van Meta is inhoudelijk zeer goed, maar voor een liveblogger een flinke uitdaging. Het ene na het andere cijfer komt uit haar mond, haar sheets staan vol met tekst/lijnen/figuren/cijfers/wetenswaardigheden. Hoe kan ik hier een goed leesbaar verhaal van maken? Ik probeer zo min mogelijk op de lappen geprojecteerde tekst te letten, maar probeer te luisteren. Dat gaat redelijk goed, maar mijn redding is een laatste sheet met punten om te onthouden. Dank je, Meta!

Zij is de laatste spreker van de dag en na haar verhaal volgt de bekendmaking van de winnaar van de B2B Marketing Awards. Juryvoorzitter Hans Molenaar van Beeckestijn Business School presenteert met volle trots Food Reporter als winnaar. Omdat ik zijn verhaal zo goed mogelijk probeer weer te geven, ben ik wat later met het bekendmaken van de winnaar dan de Twitteraars onder het publiek. Ik merk aan mezelf dat ik dat jammer vind, maar het is niet anders. Ik kan het hebben, want de rest van de dag is het aardig goed gegaan.

Het is niet alleen leuk om te doen, maar sommigen vinden het ook leuk om te lezen.

Daar doe je het natuurlijk niet voor, maar het is toch fijn om te horen als mensen je werk waarderen. De grootste verrassing komt eigenlijk van onderzoeksbureau Finchline. Het bureau stelde dat het B2B Marketing Forum  van drie evenementen de beste verslaggeving had en dat het Forum het beste te volgen was op Twitter. Altijd leuk, zo’n compliment.

Deze blog is ook verschenen op de blog van LEWIS PR

Letters. Woorden. Zinnen. Alinea's. Verhalen. Schrijven is echt mijn ding. Ik vertel in mijn verhalen wat ik dagelijks meemaak of wat er in mijn hoofd speelt. Soms leuk, soms ontroerend, altijd persoonlijk. Ik neem je graag mee in mijn leven...

Reageren?

%d bloggers liken dit: